Linkovi

"Američka vlada preuveličala iračku prijetnju"


Odbor za obavještajna pitanja američkog Senata, koji predvode demokrati, objavio je izvješće u kojem se iznosi zaključak da je vlada predsjednika Busha, u trenucima dok je iznosila razloge za rat u Iraku, ignorirala neslaganja oko obavještajnih podataka te da je preuveličala prijetnju koju je predstavljao Irak. Vodeći republikanci odbacuju izvješće kao politički motivirano.

Predsjedatelj senatskog Odbora za obavještajne djelatnosti, demokrat Jay Rockefeller, objavio je izvješće na konferenciji za novinare.

"Iznoseći argumente za rat administracija je otišla dalje od onoga što je obavještajna zajednica znala i što je vjerovala."

Dvoje republikanaca, Chuck Hagel i Olympia Snow, podržali su izvješće ovog Odbora no drugi republikanci su mu se usprotivili. Senator Christopher Bond iz Missourija vodeći je republikanac u odboru.

"Izvješće koje su objavili većinski demokrati pokušaj je mojih prijatelja s druge strane da dobiju političke bodove u ovoj izbornoj godini."

Bond je rekao da su brojni demokrati, koji danas kritiziraju vladu, i sami upozoravali na iračku prijetnju. Bijela kuća je ocijenila da se radi o "jednostranom viđenju" događaja. Ovo je četvrto i posljednje izvješće Odbora za obavještajna pitanja na ovu temu. I ranija izvješća sugerirala su da je vlada prenaglasila prijetnju Iraka.

XS
SM
MD
LG