Linkovi

Guantanamo: Khalid Sheikh Muhamed traži da ga se osudi na smrt


Danas je u američkoj vojnoj bazi Guantanamo na Kubi, pred posebnim tribunalom, počelo suđenje Khalidu Sheikh Muhamedu, koji je optužen da je bio glavni planer terorističkih napada na New York i Washington, 11. rujna 2001. godine. Khalid Muhamed izjavio je pred tribunalom da želi da ga se osudi na smrt. Odbio je da ga zastupaju vojni ili civilni odvjetnici, rekavši da će se sam braniti.

Uz Khalida Muhameda sudi se još četvorici optuženika, koji su optuženi za otmicu zrakoplova te za samoubilačke napade na tornjeve Svjetskog trgovinskog centra te na zgradu američkog ministarstva obrane, pri čemu je poginulo gotovo 3 tisuće ljudi. Ukoliko se utvrdi da su krivi, optuženima prijeti smrtna kazna.

Suđenje je počelo nekoliko godina nakon njihova zatvaranja u Guantanamu te u nekoliko tajnih zatvora CIJE u inozemstvu, i prvo je takve vrste. Optužnice sadrži i kaznena djela ubojstva, sudjelovanja u zavjeri i terorizma. Postupku mogu nazočiti i novinari, odvjetnici i aktivisti za ljudska prava, iako se fotografije odnosno snimci sa suđenja neće objavljivati.

Organizacije koje prate situaciju s ljudskim pravima kritizirale su tribunal u Guantanamu zbog toga što sudi na temelju takozvanog tajnog dokaznog materijala, koji nije dostupan javnosti. Predstavnik vojnog tribunala izjavio je da je optuženima na raspolaganju pravo na obranu.

Optuženima za terorističke napade iz jeseni 2001. sudi se na posebno osnovanim vojnim tribunalima, a ne na redovitim američkim sudovima, upravo zbog povjerljivih informacija povezanih s ratom protiv islamističkog terorizma koje su dio dokaznog materijala.

XS
SM
MD
LG