Linkovi

Hillary Clinton odustaje od predsjedničke utrke


Američka senatorica, Hillary Rodham Clinton, odlučila je okončati svoju predsjedničku utrku te izražava podršku svom suparniku, Baracku Obami, koji je jučer osvojio dovoljno glasova za osiguravanje predsjedničke nominacije Demokratske stranke. Glasnogovornik kampanje Hillary Clinton izjavio je da će senatorica iz New Yorka održati skup u subotu u Washingtonu i tom prilikom zahvaliti svojim pristašama te izraziti podršku Baracku Obami i jedinstvu stranke.

U međuvremenu, senator Obama započeo je proces izbora potpredsjedničkog kandidata. Obama je formirao tročlani panel koji će mu pomoći u razmatranju kandidata, a jedan od članova panela je Caroline Kennedy, kćerka pokojnog američkog predsjednika Johna Kennedya. Izvori bliski Hillary Clinton tvrde da bi bivša prva dama razmotrila potpredsjednički položaj ukoliko bi to pomoglo demokratima u pobjedi na predsjedničkim izborima u studenome.

Bivši američki predsjednik Jimmy Carter izjavio je bi najvjerojatniji predsjednički kandidat Barack Obama učinio "najveću pogrešku" ukoliko bi izabrao Hillary Clinton za potpredsjedničkog kandidata. U intervjuu za dnevnik The Guardian on kaže da bi izborom Hillary Clinton, Barack Obama akumulirao negativne aspekte oboje kandidata.

Savezni sud u Illinoisu proglasio je krivim bivšeg donatora kampanji Baracka Obame, Antoina Rezka, za prevare i pranje novca. Kampanja Baracka Obame objavila je da je Rezko pomogao u prikupljanju do 250 tisuća dolara, sto tisuća dolara više nego što je ranije bilo priopćeno. Obamina kampanja nije komentirala ovu presudu. U intervjuima za dva dnevnika iz Chicaga Obama je zanijekao sudjelovanje u bilo kakvoj nezakonitoj radnji.

XS
SM
MD
LG