Linkovi

Američko Državno tajništvo: Hrvatska u potpunosti surađuje u provedbi međunarodnih sporazuma o zaštiti žrtava krijumčarenja ljudima


Sjedinjene Države u svom godišnjem izvješću navode Burmu, Kubu, Iran, Sjevernu Koreju, Saudijsku Arabiju i Sudan kao zemlje koje poduzimaju najmanje u borbi protiv krijumčarenja ljudi. Državno tajništvo podnijelo je danas Kongresu osmo po redu godišnje izvješće o krijumčarenju ljudi širom svijeta.

Govoreći povodom objavljivanja izvješća državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da su Sjedinjene Države spremne surađivati sa svojim partnerima u svijetu kako bi se okončalo krijumčarenje ljudi. Pozvala je zemlje svijeta da odgovore "jednim glasom", dodajući da su sloboda i sigurnost "nesporni zahtjevi ljudskog digniteta".

Svaka zemlja za koju Ured državnog tajništva ustvrdi da ne čini dovoljno na ispunjavanju minimuma standarda rangirana je na najnižu treću razinu. Takve zemlje mogle bi biti sučeljene sa sankcijama i ostati bez američke pomoći.

Hrvatska je u tom izvješću svrstana u prvu kategoriju ocjenjenih zemalja, što znači da u potpunosti surađuje u provedbi međunarodnih sporazuma o zaštiti žrtava krijumčarenja ljudima.

To znači da se u Hrvatskoj situacija popravila, jer je prošle godine bila svrstana u drugu kategoriju.

U prvoj su i sve zemlje Zapadne Europe.

U izvješću Državnog tajništva se navodi da se u Hrvatskoj – unatoč naporima vlasti - radi seksualnog iskorištavanja žena i djevojaka odvija krijumčarenje ljudima, zatim da Hrvatska služi kao tranzitna zemlja te da je, sve više i zemlja koja je krajnja destinacija za takve zločinačke radnje.

"Osim hrvatskih državljanki, trguje se i s ženama iz Rumunjske, Bugarske, Srbije, Bosne i Hercegovine te iz drugih dijelova Istočne Europe. Žrtve koje se prebacuju preko Hrvatske, uglavnom s europskog jugoistoka, prevoze se do zapadne Europe radi seksualne eksploatacije i prostitucije" - navodi se u godišnjem izvješću State Departmenta u kojem stoji da Vlada Republike Hrvatske u potpunosti ispunjava minimalne standarde za eliminaciju krijumčarenja ljudima.

U preporukama za Hrvatsku navodi se da bi kazne za osuđene kriminalce, koji se bave krijumčarenjem ljudima, trebale biti strože, kao i da treba nastaviti s aktivnom identifikacijom žena koje se bave prostitucijom i osobama koje ilegalno prolaze kroz Hrvatsku.

XS
SM
MD
LG