Linkovi

Prije dolaska u SAD, obavezna elektronska registracija za turiste iz EU i Japana


Američko Ministarstvo domovinske sigurnosti objavilo je da od iduće godine uvodi sustav obvezne elektronske registracije za posjetitelje iz zemalja kojima nije potrebna viza za ulazak u Sjedinjene Države, s ciljem da se potencijalnim teroristima oteža ulazak u zemlju.

Objašnjenja je dao ministar Domovinske sigurnosti Michael Chertoff: "Umjesto da se oslanja na papirnatu proceduru, ovaj će sustav koristiti elektronska sredstva 21. stoljeća da pribavi osnovne informacije o tome tko putuje u Ameriku bez vize”

Elektronski sustav za autorizaciju putovanja primjenjivat će se na dobrovoljnoj osnovi od 1. kolovoza ove godine, a obvezan će postati od 12. siječnja 2009. To u praksi znači da će se posjetitelji kojima ne treba viza, morati registrirati “online” tri dana prije posjeta. Ta “online” odnosno Internet registracija vrijedit će im dvije godine.

Michael Chertoff je rekao da će promjene putnog režima, predviđene za građane 27 zemalja koje ne trebaju vizu za Sjedinjene Države – zemalja Zapadne Europe i Japana - omogućiti američkim vlastima da provjere putnike prije putovanja.

Sjedinjene Države neće se protiviti ako se europske zemlje odluče za recipročne mjere i uvedu sličan sustav registracije za putovanja Amerikanaca u Europu.

XS
SM
MD
LG