Linkovi

Dijabetičarima manje lijekova, više dijetalne prehrane


Dijabetes, odnosno šećerna bolest, povećava kod oboljelih rizik od drugih bolesti, prvenstveno oštećenja vida, bubrega i srca. Većina pacijenata smanjuje taj rizik održavanjem šećera u krvi na niskoj razini, bilo prehranom i tjelovježbom ili im liječnici prepišu lijekove za smanjenje šećera u krvi. No, jedna nedavna studija pokazuje da visoke doze takvih lijekova mogu ustvari povećati rizik od srčanog udara. Neki liječnici, stoga, pozivaju na manje prepisivanja takvih lijekova, odnosno na stavljanje težišta na dijetalnu prehranu.

Velik broj oboljelih od dijabetesa može održavati razinu šećera u krvi odricanjem od hrane bogate ugljikohidratima – tjestenine, kruh i slastice. No, dugogodišnje dijabetičar Richard Barado kaže da to nije lako: "Jeo sam pogačice s medom, sladoled, svakojake slatkiše. Jeo sam jako puno toga što nisam trebao jesti," kaže Barado. Čak i s lijekovima protiv dijabetesa, kod Richarda Barada je koncentracija šećera u krvi bila previsoka. I tako se on, prije nekoliko godina, uključio u nacionalnu studiju nazvanu ACCORD.

Svi sudionici studije dobili su iscrpne preporuke o prehrani u skladu sa smjernicama Američke udruge protiv dijabetesa. Često, to bi snizilo razinu šećera, ali ne dovoljno. Neki su pacijenti dobili dodatne doze lijekova za snižavanje šećera. Prema dr. Jamesu Felicetti sa Sveučilišta Arizone, koji je vodio studiju, to je za neke značilo zaista jako puno lijekova. "Uglavnom smo morali koristiti sve postojeće lijekove za smanjenje šećera. Mnogi su pacijenti primali velik broj lijekova, uključujući i inzulin … mnogi su primali sve lijekove koji postoje za liječenje dijabetesa," kaže Felicetti.

U veljači, studija ACCORD je obustavljena za takve pacijente, jer se pokazalo da je skupina koja je primala više lijekova imala i više smrtnih slučajeva.

Na nedavnoj konferenciji Američke udruge za prehranu i metabolizam, dr. Eric Westman, znanstvenik sa Sveučilišta Duke, rekao je da bi se takve velike studije trebale pobliže pozabaviti dijetalnom prehranom kao najboljim načinom snižavanja razine šećera u krvi. "Kada se oboljele od dijabetesa tipa 2 stavi na ispravnu dijetalnu prehranu, onda se normalna koncentracija šećera u krvi može postići i bez uzimanja lijekova," kaže Westman.

Suprotno službenim prehrambenim preporukama Američke udruge protiv dijabetesa – koje predviđaju 6 do 11 pojedinačnih serviranja ugljikohidratnih jela dnevno -, dr. Westman u svojoj klinici dijabetičarima prepisuje manje od 10 posto ugljikohidrata u dnevnom unosu kalorija, uz izobilje lisnatog povrća i mnogo masti. To često tako dramatično snižava razinu šećera da dijabetičari mogu prestati uzimati lijekove.

Dosad objavljena istraživanja ukazuju da ista dijeta smanjuje i opasnost od srčanog udara.

XS
SM
MD
LG