Linkovi

Poligamističkoj sekti vraćena djeca


Vlasti u američkoj saveznoj državi Teksas vratile su više od 400 djece iz jedne poligamističke sekte njihovim roditeljima, pripadnicima odmetnute frakcije mormonske crkve, dva mjeseca nakon što su ih vlasti ove savezne države oduzele roditeljima.

Agencija koja skrbi za djecu priopćila je da će cijeli proces trajati nekoliko dana jer su djeca smještena po privatnim kućama i socijalnim agencijama koje su udaljene stotine kilometara.

Okružni sudac potpisao je nalog o vraćanju djece roditeljima djece jučer, nakon što je Vrhovni sud Teksasa odlučio prošli tjedan da odvođenje djece od roditelja nije bilo nužno jer nema dokaza da su djeca bila u neposrednoj opasnosti. Međutim, sudac je roditeljima postavio nekoliko ograničenja. Moraju pohađati tečajeve o roditeljstvu i ne smiju bez sudskog odobrenja napustiti saveznu državu Teksas.

Tužitelji su tvrdili da su članovi sekte primoravali malodobne djevojke na udaju za starije muškarce a dječaci su bili pripremani da budu budući počinitelji takvih zlostavljanja.

XS
SM
MD
LG