Linkovi

Umro Bo Diddley, legenda američkog rock'n'rolla


Zajedno s legendarnim Chuckom Berryem, Bo Diddley je smatran jednim od najutjecajnijih gitarista početaka rocka. Njegov snažni ritam, koji je postao poznat kao 'Bo Diddleyev beat' kopirali su brojni glazbenici. Diddley je rođen pod imenom Otha Ellas Bates 1928. godine u Mississppiju da bi kasnije odselio u Chicago. Kao sedmogodišnjak svirao je violinu, a početkom 1940-tih, u tinejđerskoj dobi, sam je naučio svirati gitaru pod utjecajem poznatog jazzista Louisa Jordana i blues legende Johna Leeja Hookera.

U dobi od 13 godina bio je ulični svirač, nastupajući u uličnom bandu koji je počeo dobivati gaže u čikaškim noćnim klubovima. Bo je kupio električnu gitaru kako bi imao snažniji zvuk. To mu je pomoglo da privuče pozornost produkcijske kuće Chess Records koja je lansirala karijere blues glazbenika Muddyja Watersa i Willieja Dixona te rockera Chucka Berryja. 1955. godine Bo je potpisao ugovor s Chess Records, a već prve pjesme došle su gotovo do samog vrha top lista. Jedna od njih bila je "I am a man".

Njegova karijera je utihnula do 1960-tih kad su britanske grupe poput Yarbirds, Rolling Stones i Animals počele objavljivati svoje verzije Diddleyevih pjesama. Njemu samom u početku nije bilo drago da su te grupe kopirale njegov zvuk no kasnije mu je godilo. Bo je nastavio objavljivati albume tijekom 1960-tih i 1970-tih, a vrhunac je bilo njegovo imenovanje u Kuću slavnih Rock and Rolla 1987. godine.

Slijedila su i druga priznanja. Dobio je svoju zvijezdu na hollywoodskoj Ulici slavnih te nagradu Grammy za životno djelo 1998. godine. Nastavio je svirati diljem Sjedinjenih Države sve do hospitalizacije u svibnju 2007. godine, nakon moždanog udara tijekom koncerta u Iowi.

XS
SM
MD
LG