Linkovi

Svima ide loše, ali ne i Kansasu


Američku privredu pogađa rastuća cijena goriva, pad cijena nekretnina i poremećaji na kreditnom tržištu. Prošli tjedan stigle su nove loše vijesti - prodaja stanova je u daljnjem padu, a tvrtke sve češće otpuštaju radnike. Međutim postoji dio Amerike gdje je situacija obrnuta, gdje je ekonomska situacija sve bolja a neuposlenost u padu. Riječ je o saveznoj državi Kansas, koji ima 23 puta više naftnih bušotina od Saudijske Arabije, a na 26 puta manjoj površini.

Sve donedavno, vremena su bila teška na preriji središnje američke visoravni. Tisuće je farmi propalo, sa zemljovida su nestajala cijela mjesta. Međutim Jerry Marmie, vlasnik salona automobila u mjestu Great Bend u Kansasu kaže da njegov posao danas ide izvrsno. Posebno se dobro prodaju velika terenska vozila. "Ovo je Dodge kamionet s hemi motorom od 6 tisuća kubika, 425 konjskih snaga, nosivošću od pola tone, dva reda sjedala i pogonom na sva četiri kotača. To nam je jedan od najbolje prodavanih modela," pokazuje Marmie.

Mnogi od kupaca su poduzetnici u naftnoj industriji. U Kansasu postoje 44 tisuće naftnih bušotina, premda prosječna bušotina dnevno daje svega nešto više od 2 barela nafte, za razliku od onih u Saudijskoj Arabiji koje dnevno daju 5000 barela.

Prije deset godina, kada je barel koštao devet dolara, naftaš Dik Schremmer kaže da je cijena proizvodnje bila viša od cijene same nafte. "Svjetlo na kraju tunela nije se vidjelo, trebalo je to izdržati i nadati se boljim vremenima."

Ona su i došla. Cijena nafte je danas znatno viša, što je dovelo do porasta cijene kukuruza koji se može preraditi u etanol. Naravno farmeri su počeli sve više saditi kukuruz, što je dovelo do rasta cijene ostalih usjeva. U međuvremenu vrijednost dolara je pala, što je dovelo do rasta izvoza američkih poljoprivrednih proizvoda.

U Great Bandu, vlasnik garaže traktora Wally Straub kaže da je prije dvadeset godina skoro bankrotirao, a da mu je danas najveći problem pronaći naći dovoljno radnika, te zadovoljiti potražnju za velikim, skupim traktorima. "Ovdje žive mali farmeri koji nisu nikad mogli ni sanjati o novoj opremi, sve su kupovali polovno. Danas s ovako visokim cijenama žitarica oni si mogu priuštiti nove strojeve."

Gradići poput Great Benda ovise o tome kako ide farmerima i naftašima. Prije dvadeset, trideset godina, oko četvrtina kuća u ovom gradiću redovito je odlazila na bubanj, neke od njih izgubile su pola svoje vrijednosti. Danas cijene kuća rastu, a neuposlenost je pala na oko tri posto.

Premda u zapadnom Kansasu svi ne uživaju u novom prosperitetu, teško je naći ikoga tko prigovara. Uglavnom su svi zahvalni da, barem trenutno, postoji tolika potražnja za proizvodima ovog dijela američkog Srednjeg zapada.

XS
SM
MD
LG