Linkovi

Novi albumi bluesa donose elemente fuzije stilova


U Americi ne treba ići daleko da bi se slušao dobar blues, pokazuju tri nova albuma.

Blues i rock spojeni su na novom albumu pjevača Waltera Trouta pod naslovom The Outsider. Rodom iz New Jerseya, Walter Trout danas je jedan od najboljih blues gitarista. Često ga se uspoređuje s Ericom Claptonom i Stevie Ray Vaughanom. Međutim gitara nije bila njegov prvi instrument. Trout je počeo kao trubač, razmišljajući o jazz karijeri, a onda je čuo album sastava The Paul Butterfield Blues Band koji ga je inspirirao da se primi gitare.

Glazba kantautora Mikea Zitoa naginje više k pop i soul glazbi, međutim njegov najnoviji album pod naslovom Today dobio je odlične kritike kao jedan od najboljih ovogodišnjih blues uradaka. Zito je iz St Louisa u državi Missouri, gdje je brzo svladao sviranje na električnoj gitari, te stekao popularnost na lokalnoj glazbenoj sceni. Zito se zatim preselio u jugoistočni Teksas i počeo samostalnu diskografsku karijeru. Njegov najnoviji album sadrži dvanaest novih vlastitih skladbi i blues-rock obradu Princeove skladbe Little Red Corvette.

I dok Mike Zito i Walter Trout odlično sviraju gitaru, Kenny Wayne dokazuje da je on još uvijek kralj boogie-woogie klavira. Kenny 'Blues Boss' Wayne svira blues otkad je prohodao. Na početku je bio usmjeravan na gospel, no ubrzo je prešao na boogie-woogie, i postao poznat po svojem vještom kombiniranju soula, jazza i swinga. Wayne je rođen u Spokaneu u državi Washington, a sad živi u Kanadi. Njegov novi album Can't Stop Now, sadrži obradu skladbe legendarnih new orleanskih glazbenika Fatsa Dominoa i Dave Bartholomew-a, kao i skladbu pokojnog velikana blues klavira Johnnie Johnsona – Tanqueray.

XS
SM
MD
LG