Linkovi

'Što se dogodilo: u Bijeloj kući predsjednika Busha i washingtonska kultura obmane'


Nema mnogo knjiga koje već prije objavljivanja privuku veliku pažnju kao što je to prošli tjedan bio slučaj s knjigom sjećanja bivšeg glasnogovornika Bijele kuće Scotta McClellana pod naslovom: Što se dogodilo: u Bijeloj kući predsjednika Busha i washingtonska kultura obmane. Iako promatran kao jedan od najlojalnijih pristaša predsjednika Busha, McClellan se u svojoj knjizi vrlo kritički osvrće na svoje godine u administraciji, nazivajući ih jednim od najbolnijih iskustava svog života.

Iako se knjiga u američkim knjižarama pojavila tek danas, Bijela kuća je još prošli tjedan odbacila McClellanove tvrdnje kao netočne spekulacije bivšeg "nezadovoljnog uposlenika". Sa svoje strane McClellan je u jednom televizijskom interviewu priznao da je trebao ranije reagirati i upoznati javnost sa svojim nedoumicama oko toga kako je administracija postupala u pojedinim kontroverznim situacijama.

U svojim sjećanjima Scott McClellan piše da se odlučni trenutak u njegovoj službi za predsjednika Busha zbio 2005. godine kad je otkrio da su netočne informacije, koje je prenio medijima dvije godine ranije, o umiješanosti predsjednikova savjetnika Karla Rovea i šefa osoblja dopredsjednika Cheneya Scootera Libbyja u 'aferu Plame', kojom je novinama otkriven identitet jedne agentice CIA-e.

Druga stvar iz McClellanove knjige, koja je izazvala veliko zanimanje javnosti, jest tvrdnja da je administracija predsjednika Busha koristila 'političku propagandnu kampanju' kako bi 'prodala' Amerikancima rat u Iraku, provodeći politiku neposredno prije rata na način da je izgledalo kako je uporaba sile jedina moguća opcija. Kritičari zamjeraju McClellanu da je svoje opaske iznio nakon napuštanja Bijele kuće, a ne u vrijeme kad su one mogle biti relevantne. Uvodnik New York Timesa piše da knjiga Što se dogodilo spada u žanr 'Znao sam da je riječ o užasnoj pogrešci, ali to nisam spomenuo dok nisam potpisao ugovor za knjigu'. McClellan kaže da knjigu nije napisao kako bi se obračunao s bivšim suradnicima, niti da uveća svoju ulogu u administraciji.

Scott McClellan: Kad se nalazite unutar izolacije Bijele kuće, neke veće istine nekad jednostavno mogu proći neopaženo. Radite za nekog kome ste jako privrženi, radite dvadeset i četiri sata na dan sedam dana na tjedan i ponekad je vrlo teško stati, učiniti korak natrag od onog što radite i o tome razmisliti. Isto tako bilo je mnogo stvari za koje sam mislio da su točne, a poslije se pokazalo da nisu. I kad sam naposljetku imao vremena i promislio o nekim stvarima, došao sam do drugačijih zaključaka od onih koje sam izvukao ranije.

Na početku knjige McClellan opisuje predsjednika Busha kao šarmantnog i dosjetljivog čovjeka, enormne političke vještine i tijekom knjige u nekoliko navrata ponavlja sličnu karakterizaciju. Međutim, ima i nešto manje ružičastih tonova. Spominje slučaj iz kampanje 2000. godine kad je George Bush odgovorio na pitanje je li kao mladić probao kokain, 'Iskreno govoreći, ne sjećam se'. McClellan se pita kako je 'moguće da se netko ne sjeća je li probao ilegalne droge kao što je kokain'?

Uz prijekore da je prekasno iznio svoje kritičke opaske o administraciji u kojoj je radio, mnogi McClelanu zamjeraju i da je tempirao izlazak knjige s završnicom američke predsjedničke kampanje.

Scott McClellan: Kao prvo - izvorni krajnji rok za predaju rukopisa dva je puta produžavan. Prošao sam kroz dugotrajni proces pišući tu knjigu i nisam je htio objaviti dok nisam bio siguran da je to perspektiva kakvu želim, ponavljam, to je istina iz moje perspektive. Znam da se neki neće s njom slagati. Ipak, vjerujem da će većina onih koji pročitaju knjigu vidjeti da se radi o iskrenom nastojanju da budem otvoren s čitateljima kako bismo zajedno pokušali ustanoviti što je dovelo do zastranjenja ovog predsjednikovanja, a cijela je knjiga zapravo o tome, te da vidimo što bismo iz toga mogli naučiti i izmijeniti Washington na bolje. Objavljivanje ove knjige se vremenski podudara s predsjedničkom kampanjom i stoga jer je njena glavna poruka mijenjanje Washingtona i okončavanje stranačkog rata. I mislim da iznosim neke ideje u tom smislu u svojoj knjizi.

Knjigu Scotta McClellana Što se dogodilo: u Bijeloj kući predsjednika Busha i washingtonska kultura obmane objavila je izdavačka kuća PublicAffairs, osnovana 1997. godine, a prva knjiga koju je tada objavila bilo je službeno izvješće Kena Starra o aferi Clinton-Lewinsky.

XS
SM
MD
LG