Linkovi

Web stranica tjedna: Cancer.gov


Naše današnje odredište je web stranica američkog Nacionalnog instituta za borbu protiv raka, čiju je adresu lako upamtiti: www.cancer.gov. To je prava riznica podataka o svim oblicima zloćudnih tumora. Premda su informacije predstavljene na način prilagođen pacijentima i javnosti općenito, postoje i vrlo iscprne stručne i znastvene informacije za liječnike i druge specijaliste. Internet nudi izobilje izvora medicinskih podataka, ali websajt cancer.gov proizvod je jedne od najboljih svjetskih znanstveno-istraživačkih institucija, a informacije koje on pruža uvijek su najnovije.

"Provodimo vrlo strogu kontrolu – da to tako nazovem – kvalitete proizvoda: stalno se pazi da sadržaj bude kolikogod je to moguće najtočniji i najažurniji. Naši se podaci ažuriraju svaki dan," kaže Richard Manrow, jedan od voditelja ove web stranice koju se mirno može nazvati virtuelnom enciklopedijom podataka o zloćudnim tumorima – raku prostate, dojke, maternice, tumorima mozga, leukemijama i limfomima i raznim drugima.

Tu su i savjeti za smanjenje rizika od obolijevanja od raka. "U mnogim slučajevima postoje faktori koji doprinose razvoju raka bez da mi imamo ikakvu kontrolu nad njima, ali, postoje i stvari koje se mogu učiniti u smislu prevencije određenih vrsta raka. Naravno, najjači takav spriječivi faktor je pušenje. Upravo zato nudimo i oblilje savjeta i informacija o prestanku pušenja," kaže Manrow.

Među sadržajima koji se nude na websajtu cancer.gov je i rječnik termina vezanih uz rak, kao i baza podataka kliničkih pokusa u kojima se testiraju obećavajuće nove terapije na pacijentima dobrovoljcima. "Jako se trudimo i surađujemo sa ustanovama diljem svijeta kako bi identificirali najnovije kliničke pokuse koji su još u toku i kako bi pružili lako razumljiva objašnjenja tih pokusa i za medicinske profesionalce kao i za pacijente," kaže Manrow.

Pružaju se i statistički podaci o raku, te – možda još i važnije – upute kako interpretirati te statističke podatke.

Mnogi sadržaji websajta www.cancer.gov nude se, uz engleski, i na španjolskom jeziku.

XS
SM
MD
LG