Linkovi

Broj samoubojstava među američkim vojnicima u prošloj godini skoro dvostruko veći nego prije invazije na Irak


Američka vojska je priopćila da je broj samoubojstava među vojnicima porastao u prošloj godini i da je sada gotovo dvostruko veći od broja samoubojstava prije invazije na Irak. No, u 2007. godini taj porast nije bio tako velik kao u dvije prethodne godine.

Vojni izvori su potvrdili da je u prošloj godini samoubojstvo počinilo 115 vojnika u aktivnom sastavu što znači da je na svakih 100 tisuća vojnika dolazilo 19 samoubojica. Prije invazije na Irak, 2002.godine, na svakih 100 tisuća vojnika bilo je manje od 10 samoubojica. Inače, broj samoubojica u vojsci još uvijek je niži nego postotak onih samoubojica koji su sličnih godina i obrazovne razine u drugim skupinama američkog društva. Ipak, naglašava se da je taj broj previsok zato što bi vojska trebala osigurati mentalnu skrb, kao i druge vidove potpore za vojnike.

Glavni uzroci zbog kojih aktivni vojnici dižu ruku na sebe su osobne prirode, zatim problemi na poslu te pravne i financijske poteškoće. Dakle, isto kao i među civilnim stanovništvom. Vojni psihijatri kažu da su stresovi zbog ratova u Iraku i Afganistanu također dio razloga za veći broj samoubojica u uniformi američke vojske. I pored te činjenice, 26 posto vojnika, koji su počinili samoubojstvo u prošloj godini, nikada nisu bili razmješteni u Irak ili Afganistan.

XS
SM
MD
LG