Linkovi

Bush: SAD ne smiju posustati u obnovi Iraka i Afganistana


Predsjednik Bush kaže da Sjedinjene Države ne smiju izgubiti na odlučnosti u obnovi Iraka i Afganistana iako je to teška zadaća. George Bush je – tijekom obraćanja diplomcima na zračnoj vojnoj akademiji u Koloradu – zatražio od Amerikanaca da budu strpljivi, naglasivši da Amerika ima obvezu pomoći u stabiliziranju stanja u Iraku i Afganistanu nakon što su zbačeni tamošnji režimi. Usporedio je situaciju s američkim naporima u izgradnji Njemačke i Japana nakon Drugog svjetskog rata.

Istovremeno, američka državna tajnica Condoleezza Rice kaže da poboljšanje uvjeta u Iraku znači da svijet više ne treba, iz sigurnosnih razloga, odlagati slanje pomoći toj zemlji. Gospođa Rice je izjavu dala u Švedskoj gdje danas počinje međunarodna konferencija na kojoj će se sagledati situacija glede obnove Iraka. "Situacija u Iraku je temeljno drugačija u odnosu na prošlu godinu. Sigurnost je poboljšana, a politički sustav je sve učinkovitiji" - riječi su američke državne tajnice.

Irački premijer Nouri al-Maliki kaže da će na ovoj konferenciji tražiti oprost dugova, koje Irak uglavnom treba vratiti arapskim zemljama, uključujući Saudijsku Arabiju i Kuvajt. U radu ove konferencije sudjelovat će i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.

XS
SM
MD
LG