Linkovi

111 zemalja spremno potpisati sporazum o zabrani kasetnih bombi


Diplomati iz 111 zemalja, na sastanku u Irskoj, složili su se o prijedlogu sporazuma o zabrani cluster, odnosno kasetnih, bombi koje su ubile ili ranile na tisuće civila diljem svijeta. Prema ovom nacrtu, zemlje koje sudjeluju na ovoj konferenciji imaju period od osam godina za uništavanje skladišta takvih bombi, i zabranjeno im je prodavati tu vrstu bombi nekoj drugoj vladi. Kako bi se udovoljilo NATO savezu, u prijedlogu sporazuma stoji da zemlje koje ga potpišu i dalje mogu vojno surađivati sa zemljama koje nisu potpisnice.

Sjedinjene Države – koje su jedan od najvećih svjetskih proizvođača kasetnih bombi – protive se ovom sporazumu te bojkotiraju i konferenciju u Irskoj, zajedno s Izraelom, Rusijom, Kinom, Indijom i Pakistanom.

Kasetne bombe se mogu ispaliti sa zemlje ili biti bačene iz zrakoplova, eksplodiraju u zraku nakon čega se rasprše u stotine manjih bombi, koje se onda aktiviraju na vrlo širokom pojasu na zemlji. Te, manje, bombe mogu odmah eksplodirati ili ostati skrivene mjesecima, da bi i tada bile smrtonosne za osobu koja naiđe na njih.

XS
SM
MD
LG