Linkovi

Oštre kritike i teške optužbe na račun Busheve administracije u knjizi bivšeg glasnogovornika Bijele kuće, Scotta McClellanda


U novoj i već kontroverznoj knjizi bivšeg glasnogovornika Bijele kuće, Scotta McClellana, autor kaže kako je odluka predsjednika Busha o invaziji na Irak bila ozbiljna strateška greška. Izvjestitelj Glasa Amerike iz Bijele kuće, Scott Stearns, javlja da je Busheva administracija odbacila sve optužbe te da je predsjednik, nakon toga, branio svoju odluku o napadu na Irak.

McClellan je punih sedam godina radio za George-a Busha. Prvo u Teksasu, kada je Bush bio guverner te savezne države, zatim u Bijeloj kući, gdje je skoro tri godine proveo na radnom mjestu predsjednikovog glasnogovornika. McClellan u svojoj knjizi sjećanja krajnje kritično portretira predsjednika kao čelnika koji nema dodira s realnošću i koji odbija priznati greške.

Opisujući Georgea Busha, on navodi da je pokazivao manjak radoznalosti, da je pristao tretirati svoje predsjednikovanje kao "stalnu političku kampanju" koju je, uglavnom vodio njegov savjetnik Karl Rove. Ipak, kaže da je predsjednik Bush pametan čovjek osobnog šarma, vješt političar koji, međutim, nije spreman priznati pogreške te da je sposoban uvjeriti samog sebe da povjeruje u ono što u određenom trenutku odgovara njegovim potrebama.

Cijela je situacija izazvala vrlo oštre reakcije aktualnih i bivših članova administracije koji još uvijek podržavaju predsjednika Busha. Sadašnja glasnogovornica u Bijeloj kući, Dana Perino, kaže da je očito da je McClellan bio nezadovoljan poslom kojeg je obavljao, da je sve to tužno te da su oni koji su ranije poznavali McClellana, sada zbunjeni, jer to nije McClellan kojeg su oni poznavali.

U dijelovima knjige objavljenim u Washington Postu i New York Timesu, McClellan piše da je predsjednik Bush, mjesecima prije napada na Irak, vodio propagandnu kampanju s ciljem manipuliranja američkog javnog mnijenja – kako bi se Amerikanci uvjerili da je intervencija protiv režima Saddama Husseina u Iraku doista neophodna. Rat je nazvao "kobnom greškom." Negdašnji glavni politički savjetnik predsjednika Busha, Karl Rove, kojeg McClellan u svojoj knjizi predstavlja u vrlo negativnom svjetlu, izjavio je za TV mrežu Fox da se ne može prisjetiti da je Scott McClellan ikada govorio o svojoj zabrinutosti:

"Ovo sve ne zvuči kao Scott, doista ne. Barem kao Scott McClellan kojeg ja dugo poznajem. Prije bi se reklo da su to stavovi nekog drugog autora, kao da je sve pisao neki bloger-ljevičar."

Uglavnom, knjiga sjećanja Scotta McClellana je neobično negativno prikazivanje Bijele kuće koju vodi George Bush i to od jednog teksaškog insidera koji je snažno podržavao rat u Iraku samo nekoliko mjeseci prije nego je napustio mjesto glasnogovornika 2006-te godine.

"Ovo je predsjednik koji vjeruje da Amerika mora voditi i djelovati. Postigli smo velike stvari posljednjih četiri ili pet godina, ali još mnogo posla treba odraditi," rekao je tada McClellan.

Dvije godine nakon toga, u svojoj knjizi McClellan, međutim, priznaje da su neka od njegovih javnih priopćenja bila "vrlo pogrešna," ali da je u to vrijeme on bio – iskren. Predsjednik Bush je, obraćajući se vojnim pitomcima američkih zračnih snaga u Koloradu, ponovno pravdao ratove u Iraku i Afganistanu, navodeći da su bili neophodni kako bi se spriječio novi teroristički napad na tlu Sjedinjenih Država:

"Uspjet ćemo kada Irak i Afganistan budu snažni i sposobni saveznici u ratu protiv terorizma. Kada se to dogodi, bit će to naša pobjeda, a naši će građani biti sigurniji."

Scott McCllelan u svojoj knjizi, isto tako, kritizira vladine postupke neposredno nakon uragana Katrina, tvrdeći da je administracija sporo reagirala jer je "prvi tjedan nastojala javnost uvjeriti da situacija nije kritična". Piše i o aferi vezanoj uz identifikaciju tajne agentice CIA-e, Valerie Plame, američkim medijima. Kaže da su ga visoki dužnosnici Bijele kuće, Karl Rove i Lewis Libby, uvjeravali da oni u ovom slučaju nisu imali nikakvu ulogu, što se -prema McClellanu - kasnije pokazalo netočnim.

Kada je McClellan napuštao Bijelu kuću, u travnju 2006.godine, rekao je da je bio počašćen i zahvalan što je imao priliku biti dio "sjajne i odlične ekipe koju čine dobri ljudi." Predsjednik Bush je tada izjavio da je Scott McClellan svoj posao obavljao sa stilom i integritetom, te je, opraštajući se od McClellana pred brojnim novinarima, kazao "…zamišljam kako ćemo nas dvojica jednog dana sjediti zavaljeni u stolice za ljuljanje u Teksasu i pričati o dobrim, starim danima u vrijeme kada je McClellan bio glasnogovornik."

Knjiga Scotta McClellana pod naslovom: "Što se dogodilo: Unutar Busheve Bijele kuće i washingtonska kultura obmane" - iz tiska treba izaći u ponedjeljak, 1.lipnja.

XS
SM
MD
LG