Linkovi

Bivši glasnogovornik Bijele kuće optužuje predsjednika Busha za 'manipuliranje javnim mnijenjem' neposredno pred napad na Irak


Bivši glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan u svojoj knjizi sjećanja koja će biti objavljena sljedeći tjedan piše da je predsjednik George Bush u mjesecima prije napada na Irak 'vodio propagandnu kampanju s ciljem manipuliranja američkog javnog mnijenja' – kako bi se građani uvjerili da je intervencija protiv režima Saddama Husseina potrebna.

Scott McClellan je bio glasnogovornik američke vlade od 2003. do 2006. On tvrdi da predsjednik Bush nije bio 'otvoren i iskren' kada je u pitanju vladina politika prema Iraku.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino rekla je za svog prethodnika da je 'očito nezadovoljan poslom koji je obavljao' te da su njegovi bivši kolege začuđeni njegovim optužbama. Predsjednik neće komentirati ove napise – rekla je Dana Perino.

Scott McClellan u svojoj knjizi također kritizira vladine postupke neposredno nakon uragana Katrina, tvrdeći da je administracija sporo reagirala jer je 'prvi tjedan nastojala javnost uvjeriti da situacija nije kritična'.

Scott McClellan također piše i u aferi vezanoj uz identifikaciju tajne agentice CIA-e američkim medijima – prema njemu visoki dužnosnici Bijele kuće Karl Rove i Lewis Libby uvjeravali su ga da oni u ovom slučaju nisu imali nikakvu ulogu, što se prema McCllelandu kasnije pokazalo netočno.

Karl Rove je u sinoćnjoj izjavi mreži Fox rekao da ove tvrdnje ne dolaze od Scotta McClellana 'kakvog sam ja poznavao', već zvuče kao da im je autor neki 'ljevičarski bloger'.

XS
SM
MD
LG