Linkovi

'Mali zeleni kompjutor' oživio obrazovanje najsiromašnijih


Sve više "laptop kompjutora za stotinu dolara" dijeli se najsiromašnijoj djeci svijeta. Premda ti kompjutori još uvijek koštaju više nego što je to zacrtano kada je ta akcija otpočela prije tri godine, već oko 300 tisuća djece u zemljama u razvoju koristi taj prepoznatljivi mali zeleni kompjutor. Neprofitna organizacija pod nazivom Jedno dijete – jedan laptop nada se skorom udvostručenju tog broja.

U školi Apostol Santiago u visoravnima Perua djeca se jako vesele svojim kompjuterima. Jedna od učenica, Yesenia Borquez kaže da je sretna jer sve uči na svom kompjutoru.

Djeca u oko šest tisuća peruanskih škola dobit će kompjutore od neprofitne organizacije pod nazivom Jedan laptop – jedno dijete. Njen osnivač Nicholas Negroponte prije tri godine i uz veliku pompu predstavio je taj kompjutor od 100 dolara. Cilj je bio napraviti kompjutor koji će koštati svega 100 dolara i podijeliti ga milijunima najsiromašnije djece svijeta. Negroponte kaže da taj laptop transformira obrazovanje:

"Učitelji kažu da nastava nikad nije bila toliko zabavna. Drugu stvar koju kažu je da je nivo energije u učionici veći nego prije."

Međutim, prava cijena kompjutora veća je od očekivane, oko 187 dolara. Negroponte je i dalje optimističan da će se cilj - cijena od 100 dolara po kompjutoru - na kraju ostvariti, kako cijene komponenata budu padale. On također odbija kritike po kojima bi bilo bolje te novce potrošiti na izgradnju škola i kupovinu knjiga, umjesto na laptop kompjutere:

"Naobrazba učitelja, izgradnja škola, sve je to jako važno... Ne kažem da to ne treba, da se ne šalju knjige. Ne kažem da treba biti isključiv no na ovaj način dajemo djeci veće mogućnosti."

U školi Apostol Santiago u Peru-u, mnoga djeca 60 podijeljenih laptopa smatraju igračkama, međutim predstojnik škole Guillermo Lazo kaže da su oni puno više od toga:

"Oni u svojim rukama imaju snažno oruđe, iako ga djeca smatraju igračkom. Međutim, to je uistinu jako informacijsko sredstvo."

Obrazovni radnici nadaju se da će ti laptop kompjuteri pomoći djeci da pobjede siromaštvo i izolaciju koja je endemska za zemlje u razvoju.

XS
SM
MD
LG