Linkovi

Jimmy Carter objavio da Izrael posjeduje najmanje 150 komada nuklearnog naoružanja


Bivši američki predsjednik Jimmy Carter priopćio je da Izrael posjeduje najmanje 150 komada nuklearnog naoružanja. Izrael je desetljećima odbijao potvrditi ili demantirati informacije da posjeduje nuklearno oružje, a slično su se ponašali i predstavnici američke vlade.

Gospodin Carter je navedene podatke objavio na jednoj novinskoj konferenciji u Walesu, nakon što je bio upitan kako bi se budući američki predsjednik trebao odnositi prema Iranu, ukoliko ta zemlja proizvede nuklearno oružje. Bivši je predsjednik odgovorio da Sjedinjene Države, Izrael i druge svjetske sile posjeduju ogroman nuklearni arsenal koji može biti korišten s iznimnom preciznošću.

"Sjedinjene Države imaju 12 tisuća komada nuklearnog oružja, dok Izrael ima 150 ili više," - dodao je Jimmy Carter koji je, isto tako, rekao da je Sovjetski savez posjedovao sličan arsenal nuklearnog oružja kao i Sjedinjene Države, zatim da Britanija i Francuska imaju svaka po nekoliko stotina komada nuklearnog oružja.

Američki ministar obrane Robert Gates je 2006.godine potvrdio u Senatu da Izrael ima nuklearno oružje rekavši da ga i Iran želi imati zato što je okružen nuklearnim silama, uključujući i Izrael.

XS
SM
MD
LG