Linkovi

Phoenix poslao prve slike s Marsa


Stručnjaci NASA-e počeli su analizirati fotografije koje je snimila sonda Phoenix, nakon slijetanja u nedjelju. Istodobno, znanstvenici kažu da se sistemi instrumenata na Phoenixu pripremaju početi misiju - otkriti jesu li na Marsu ikada postojali uvjeti za održavanje života.

Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji, znanstvenici NASA-e su izrazili uvjerenost da se smrznuta voda krije neposredno ispod površine polarne ravnice na koju je sletio Phoenix.

Nakon nekoliko dana testiranja opreme i sustava, sonda će koristiti svoju robotsku 'ruku' za iskopavanje tla, te potom analizirati te uzorke.

Misija Phoenixa trajat će, kako je planirano, tri mjeseca. Sonda je bila lansirana put Marsa u kolovozu prošle godine, a proputovala je 679 milijuna kilometara kružeći oko Sunca da dođe do idealnog sletnog mjesta. Samo slijetanje je, kako kažu kontrolori misije, proteklo praktički idealno tako da na solarne ploče, koje su s eodmotale po slijetanju, nije palo gotovo ništa prašine.

Inače, samo je pet od ranijih 11 pokušaja slijetanja na Mars okončalo uspješno. Letjelica jednaka Phoenixu bila je izgubljena u pokušaju slijetanja 1999. godine.

XS
SM
MD
LG