Linkovi

General David Petraeus najavljuje nova povlačenja iz Iraka


Zapovjednik američkih snaga u Iraku prognozira da će ove godine iz te zemlje biti povučene dodatne snage. Ovo je general David Petraeus izjavio u Senatu, gdje je vođena rasprava o njegovom imenovanju na novi položaj, te imenovanju njegovog nasljednika. S Capitol Hilla javila se Carolyn Presutti.

General Petraeus očekuje da će prije svog odlaska s dužnosti u rujnu predsjedniku države preporučiti daljnja povlačenja. General je ovo izjavio prilikom svjedočenja u Senatu Sjedinjenih Država, koja su dio potvrde njegova unaprjeđenja na položaj zapovjednika svih američkih snaga na Srednjem istoku, Rogu Afrike i središnjoj Aziji, kao i unaprjeđenja njegova nasljednika u Iraku, generala Raymonda Odierna.

Oba su u izlaganju pred senatorima izjavila da je razina nasilja u Iraku niža nego što je to bila ikada u posljednje četiri godine. Zbog toga je Petraeus i najavio daljnja povlačenja američkih postrojbi. "Zbog takve situacije, neke će snage biti povučene iz Iraka, a neke postrojbe koje su trebale tamo biti poslane na jesen, neće otići u Irak" - izjavio je zapovjednik američkih snaga u Iraku.

General Odierno, koji će u Iraku na zapovjednom položaju zamijeniti Petraeusa, istakao je nedavni ulaz iračke vojske u bagdadsko predgrađe Sadr City, koje je bilo pod kontrolom radikalnih šijitskih milicija, kao primjer uspješno provedene akcije kojom Iračani preuzimaju odgovornost za sigurnost svoje zemlje. Senator John Warner je na to rekao: "Nadam se da će te to i u budućnosti ohrabrivati. Cilj nam je da iračka vojska i policija preuzimaju odgovornost za svoju zemlju, kako bi se naši vojnici mogli vratiti kući."

Vojni analitičar Sam Brannen smatra da bi takva taktika mogla dovesti do daljnjih povlačenja američkih snaga. On prognozira da će general Petraeus – kada dođe na novu dužnost - savjetovati administraciji predsjednika Georgea Busha da otvori dijalog s Iranom i Sirijom, o suradnji u stabilizaciji Iraka: "Naša politika u Iraku predugo je stvarana u vakuumu koji je ignorirao stvarnost te regije. Generalu Petraeusu pruža se prilika da na novom položaju situaciju promotri s šire točke gledišta te da našu strategiju prilagodi u odnosu na politiku zemalja u regiji."

Očekuje se da će Senat uskoro potvrditi imenovanja dvojice američkih visokih časnika na nove dužnosti.

XS
SM
MD
LG