Linkovi

Srednji Zapad, poznat kao 'Pojas rđe', razvija 'zelene tehnologije'


Područje Amerike koje je posebno jako pogođeno ekonomskim usporavanjem je takozvani 'Pojas rđe', uglavnom srednjozapadne savezne države oko Velikih jezera, koje su nekad bile središte industrije čelika i teške proizvodnje. U cilju stvaranja novih radnih mjesta – i to, po mogućnosti, 'zelenih', umjesto negdašnjih tvorničkih – neke od tih država se okreću novoj vrsti 'zelene' proizvodnje – ekološki prihvatljivoj proizvodnji energije.

U čitavim Sjedinjenim Državama, više od polovine saveznih država usvojilo je neku vrstu zakona ili stimulacija koje pogoduju stvaranju 'zelenih' proizvodnih poslova. U državama 'Pojasa rđe', takvi su zakoni na snazi u Wisconsinu, Minnesoti, Illinoisu i Ohiou.

Ron Pernick je suosnivač istraživačke organizacije CleanEdge, koja se bavi upravo ekološki prihvatljivom, odnosno 'zelenom', proizvodnjom. Pernick kaže da su takvi poslovi upravo jedan od najbrže rastućih proizvodnih sektora u Americi: rastu po stopi od 30 posto godišnje. U Iowi, 'zelena' proizvodnja dobiva posebne porezne olakšice, a u Illinoisu, država je usvojila zakone kojima se od elektrodistributivnih kompanija traži da dio energije koju prodaju bude generiran vjetrom ili suncem.

Takva politika, kaže Pernick, rezultira većim brojem radnih mjesta: "To je stvaranje industrije koju se ne može izvoziti u zemlje s jeftinijom radnom snagom. Morate uposliti lokalne ljude za postavljanje turbina na vjetar, za instaliranje solarnih farmi, za postavljanje solarnih ćelija na krovove kuća. Sve su to poslovi koji ne mogu biti premješteni negdje u inozemstvo."

Druge su savezne države nešto sporije u mijenjanju politike u smislu poticanja razvoja 'zelene' proizvodnje. U Michiganu, zakoni o 'zelenoj' energiji zapeli su u zakonodavnom tijelu, dok u Indiani nema ni zakona niti poslovnih stimulacija čak ni kao prijedloga kojima bi se eventualno privuklo industriju 'zelene' proizvodnje.

Ryan Dvorak, jedan od zakonodavaca u Indiani, okrivljuje velike elektroenergetske kompanije da lobiraju protiv stimulacija za otvaranje 'zelenih' radnih mjesta: "Ne znam otkuda im toliki utjecaj na političare širokog spektra u ovoj državi, ali vidim da ne žele popustiti ni pedlja. Očito je, oni svoje novce zarađuju stvarajući i prodajući električnu energiju, pa bi svako smanjenje postotka tržišta koje drže za njih bilo ozbiljan gubitak. Te su kompanije jako motivirane da zaustave svaku zakonodavnu inicijativu koja bi komadić tržišta prepustila nekim 'zelenim' kompanijama."

Elektroopskrbne kompanije kažu da samo rade u korist svojih mušterija i da moraju razmišljati ne samo o ekološkim faktorima, nego i ekonomskoj odgovornosti prema svojim potrošačima koji će, na koncu, kontrolu zagađivanja plaćati iz svojih džepova. Lobisti tih kompanija uvjeravaju zakonodavce da je u najboljem interesugrađana da se blokiraju inicijative oko 'zelenih' poslova.

Jesse Kharbanda, iz Vijeća za očuvanje okoliša u Indiani, kaže da i u toj državi, jednako kao i u drugima koje ignoriraju pogodnosti koje se pružaju putem 'zelenih' poslova, radnici su oni koji najgore prođu: "Indiana je povijesno imala vrlo jaku proizvodnu bazu, koja stalno erodira zbog globalizacije. S obzirom da nećemo tako skoro promijeniti temeljni prirodu ekonomije u Indiani, onda se moramo nositi s ovdašnjom radno msnagom onakvom kakva ona jeste, a ona je vrlo tehnički orijentirana. Pitanje je koje sektore stvarati da bi se uposlilo takvu tehničku radni snagu. Očigledan se odgovor nudi sa sektorom 'zelene' tehnologije."

Kharbanda kaže da bi se promjenom politike, poreznim olakšicama i drugim stimulacijama mogli privući brojni 'zeleni' poslovi. Ako ne bude takvih stimulacija, neuposlenim, ali visokokvalificiranim tvorničkim radnicima u državama 'Pojasa rđe' preostaje samo da se nadaju nekom čudu koje bi oporavilo proizvodni sektor ili da se pokušaju zaposliti u mnogo slabije plaćenom uslužnom sektoru.

XS
SM
MD
LG