Linkovi

Poruka Laure Bush vojnim vladarima Burme: 'Dopustite da američki narod pomogne vašoj zemlji'


Prva dama Sjedinjenih Država Laura Bush ponovno je pozvala vojne vlasti u Burmi da dopuste američkim zrakoplovima i brodovima dopremu humanitarne pomoći žrtvama ciklona Nargis.

Prema burmanskim vlastima, u ciklonu koji je tu azijsku državu pogodio drugog svibnja poginulo je 78 tisuća ljudi, dok ih se 56 tisuća smatra nestalima.

U intervjuu koji je dala za Agenciju američke vlade za emitiranje medijskih programa u inozemstvo, Laura Bush je odbacila tvrdnje burmanske vlade da je Washington postavio uvjete za dopremu humanitarne pomoći.

Prva je dama rekla da ju je vrlo zabrinula informacija koju su objavili Ujedinjeni narodi prema kojima humanitarnu pomoć nije primilo i do 80 posto žrtava ciklona: "Sjedinjene bi Države moglo učiniti jako mnogo kada bi im bilo dopušteno da u Burmu dopreme pomoć. Brodovi naše ratne mornarice nalaze se pred obalom Burme. Opremljeni su za pomoć u slučaju prirodnih katastrofa. Primjerice, na njima se nalaze vozila s uređajima za pretvaranje morske vode u pitku vodu. Dolazak takvih uređaja na burmansko kopno bio bi vrlo važan."

Burmanske su vlasti pristale na slijetanje devet helikoptera Ujedinjenih naroda s najhitnijom pomoći, no američkim je brodovima zabranjen iskrcaj bilo kakvih većih humanitarnih pošiljki. Američko je ratno zrakoplovstvo u Burmu ipak uspjelo dopremiti humanitarnu pomoć u 40 letova transportnih zrakoplova koje je dopustila burmanska vlast.

No, burmanski državni mediji objavili su nedavno da je američka pomoć odbijena zbog toga što ju je Washington – kako je bilo rečeno – uvjetovao. Laura Bush kaže da to nije istina: "Nema uvjeta. No, želim dodati da je to napisalo službeno burmansko glasilo, ali mi to nismo čuli od same vlade. Zbog toga, apeliram na generale da dopuste Sjedinjenim Državama, američkom narodu, da pomogne. Mi to možemo efikasno učiniti, zbog toga što raspolažemo opremom i ljudima."

Prva je dama sličan poziv burmanskim vlastima uputila i početkom mjeseca, neposredno nakon ciklona. Tada je i kritizirala vojnu vlast za njezinu – kako je rekla – nesposobnost kada su u pitanju upozorenja meteorologa da će Burmu pogoditi ciklon. Sada gospođa Bush najavljuje da će Washington iskoristiti međunarodne inicijative kako bi dopremio pomoć burmanskom narodu – koristit će se postojećim programima programa UN-a za hranu, te humanitarnim inicijativama ASEAN-a i UNICEF-a.

Prva dama Laura Bush je na kraju razgovora rekla da 'narod Burme treba znati da mu cijela međunarodna zajednica nastoji pomoći'.

XS
SM
MD
LG