Linkovi

Poskupljenje avio karata - ljetni izazov za američke putnike


Američka udruga zrakoplovnih prijevoznika predvidja smanjenje broja putnika na domaćim zračnim linijama ovog ljeta. Dodaje se da su veće cijene goriva i oslabljena ekonomija doveli do smanjenja raspoloživih sjedala u zrakoplovima što je, pak, dovelo do povećanja cijena avio karata. Ti bi se faktori mogli reflektirati i na broj ljudi koji planiraju putovati unutar Sjedinjenih Država u vrijeme ljetnih godišnjih odmora.

Američka udruga zrakoplovnih prijevoznika predvidja da će putnici ove godine vjerojatno nailaziti na manje gužve na aerodromima. Predsjednik udruge James May kaže da će putnici vjerojatno nailaziti i na veće cijene avio karata, te da će ovo ljeto predstavljati pravi izazov za njih. Razlog se izmedju ostalog može naći i u rastućim cjenama goriva. Kako bi podmirile troškove, neke su zrakoplovne kompanije već podigle cijene karata. To bi, u kombinaciji s oslabljenom ekonomijom, moglo dovesti do pada broja putnika na domaćim letovima.

"Sveukupno, predvidjam da ćemo imati oko dva milijuna putnika manje nego u ljetu 2007. godine," kaže James May.

No, manje putnika neće nužno značiti i više prostora. Zrakoplovna industrija planira smanjiti broj letova, te će oni koji ostanu biti popunjeni skoro do punog kapaciteta. May kaže da bi to moglo dovesti do većeg stresa pri putovanju i potencijalnih kašnjenja:

"Naš je cilj da ovo ljeto bude bolje nego prošlo. To će uvelike ovisiti o tome kako će funcionirati zračni promet iznad New Yorka, i kakve će biti vremenske prilike."

Rekordna kašnjenja prošlog ljeta rezultirala su uvodjenjem ograničenih kvota na broj poljetanja i sljetanja na nekim od najprometnijih aerodroma u Sjedinjenim Državama. Kako bi se izbjegle gužve ove godine, May kaže da udruga zrakoplovnih prijevoznika pokušava dobiti dozvolu korištenja vojnog zračnog prostora na najprometnijim relacijama istočne i zapadne obale Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG