Linkovi

Ciljano pružanje pomoći i diplomatski pritisak mogu pomoći u izbjegavanju krize


Neki vanjskopolitički stručnjaci kažu da rana intervencija putem tzv. ciljanog pružanja pomoći i diplomatski pritisak mogu pomoći u rješavanju problema prije negoli dosegnu razinu krize u nekim zemljama. U posljednjem nastavku naše serije o državama na rubu kolapsa osvrćemo se na nastojanja koja se poduzimaju na Zapadnoj obali, Istočnom Timoru i Kosovu.

U mjestu Nablusu policijska jedinica za demontiranje bombi zatvorila je jednu ulicu u srcu ovog nemirnog grada – uporištu militanata i kriminalnih bandi na Zapadnoj obali. Do nedavno palestinska se policija vrlo rijetko viđala na ovim ulicama. Međutim, to se mijenja. Uz pomoć međunarodnih donatora palestinske vlasti predsjednika Mahmuda Abbasa šalju 500 obučenih palestinskih policajaca u Nablus.

Samar Abdo koji se nalazi na čelu jedinice za demontiranje bombi kaže kako taj program funkcionira. "Sad militanti osjećaju opasnost da se sigurnosni aparat vraća i agresivno pojavljuje na ulicama. Sad militanti pokušavaju biti prijatelji, jer ako nisu prijatelji, prijeti im zatvor".

Pauline Baker je predsjednica nevladine organizacije Zaklada za mir, koja objavljuje godišnji indeks država na rubu kolapsa koji se osvrće na uzroke i moguća rješenja za zemlje u kriznim situacijama. Ona kaže da nastojanja poput ovih u Nablusu mogu osigurati nužno potrebnu stabilnost. "Ako se angažiramo u tim državama, ne nužno vojno, već diplomatski, ekonomski… i ako konkretno promičemo vladavinu zakona često će mnoge od tih država izbjegnuti da potonu u sukob".

Na Istočnom Timoru frakcijsko je nasilje nedavno izmaklo kontroli, čime je ta zemlja došla u opasnost da bude na rub kolapsa. Viša dužnosnica Ujedinjenih naroda uključena u mirovne aktivnosti Jane Holl Lute kaže da je nekad potrebna vanjska sila da razdvoji neprijateljske lokalne frakcije. "Ponekad međunarodna zajednica treba da bi stvorila uvjete tako da se narodi i čelnici koji su ozbiljno sukobljeni, a taj sukob rezultira u grotesknim razinama nasilja i uništavanja, mogu udaljiti od tih razina nasilja".

Međutim, stručnjaci kažu da je pomoć u pružanju sigurnosti može pomoći, ali je puno važnije ekonomska pomoć – posebice kad nekoj zemlji treba pomoći da se oporavi od godina sukoba. Selvete Kokolliar radi kao postolarska naučnica u okviru jednog programa Ujedinjenih naroda na Kosovu.

Ona kaže kako je taj program izmijenio njezin život nabolje. Američki kongresnik Adam Smith kaže da se projekti poput ovog na Kosovu bave jednim od glavnih uzroka nestabilnosti danas u svijetu – ekonomskom razlikom između bogatih i siromašnih zemalja. "Danas imamo svijet u kojem dvije milijarde i sedamsto milijuna ljudi živi na manje od dva dolara na dan. Nemoralno je u temelju da imamo tako veliku razliku u svijetu između onih koji imaju i onih koji nemaju".

Kongresnik Smith i drugi kažu da se državama na rubu kolapsa može pomoći pri obnovi tako da im se omoguće radna mjesta poput onih u tvornici cipela na Kosovu, i tako da im se pruži sigurnost koja im je potrebna da bi stigli do tih tvorničkih radnih mjesta. Međunarodna pomoć Kosovu također je uključivala i podršku novoj kosovskoj policiji, osiguravajući Kosovarima dvije stvari koje su ima najpotrebnije da bi obnovili svoje života nakon godina nemira i nasilja – sigurnost i radna mjesta.

XS
SM
MD
LG