Linkovi

Redovita tjelovježba smanjuje rizik od nastajanja karcinoma dojke


Već godinama razna istraživanja ukazuju na određene obrasce ponašanja koji su povezani s nastankom raka. Primjerice, neprimjereni unos alkohola i gojaznost pojačavaju rizik od nastajanja nekoliko oblika tumora. Najnoviji rezultati upućuju na povezanost između tjelovježbe kod žena i nastanka karcinoma dojke.

Doktor Graham Colditz je epidemiolog sa sveučilišta Washington iz St. Louisa u saveznoj državi Missouri. Njegova grupa je analizirala rezultate jedne od studija koja već nekoliko desetljeća prati desetine tisuća medicinskih sestara i otkrila da redovita tjelovježba žena prije menopauze smanjuje rizik od nastajanja karcinoma dojke.

"Ova studija je između ostalog, prikupila i detaljne informacije o tjelovježbi žena od adolescencije pa do pune životne zrelosti. Uspjeli smo prikupiti rezultate sa oko 65 tisuća ispitanica za koje smo osim ovih podataka, mogli bez dvojbe ustanoviti da li su u periodu od 6 godina koliko je naše ispitivanje trajalo, oboljele od raka," kaže doktor Colditz.

On dodaje da su ispitanice koje su redovito vježbale u ranoj životnoj dobi imale manji rizik od nastanka karcinoma dojke. Zanimalo nas je koliko su fizički te žene bile aktivne i koliko je bilo smanjenje rizika.

"Rezultati su pokazali da su žene čija je dnevna fizička aktivnost bila slična trideset minutnom trčanju, imale 25% manji rizi od nastajanja karcinoma dojke u vrijeme menopauze," rekao je doktor Colditz.

Osim trčanja, i drugi oblici tjelovježbe kao primjerice hodanje ili ples, imali su sličan učinak. Doktor Colditz smatra da se smanjenje rizika kod žena koje se bave redovitom tjelovježbom može povezati s padom koncentracije nekih hormona u organizmu:

"A već je prije pokazano da postoji direktna veza između visokog nivoa nekih od spolnih hormona u krvi žena prije menopauze i nastanka karcinoma dojke."

Rad u cjelini možete pročitati u stručnom časopisu Journal of the National Cancer Institute.

XS
SM
MD
LG