Linkovi

Edward Kennedy: čudesan život posljednjeg od braće Kennedy


Liječnici Edwarda “Teda” Kennedya jučer su obznanili da ovaj američki senator boluje od zloćudnog tumora na mozgu. Ovih je dana Ted Kennedy obavljao pretrage u bolnici u saveznoj državi Massachusetts kako bi se pronašao uzrok napada sličnog moždanom udaru, kojeg je imao u subotu. Liječnici kažu da će o načinu liječenja odlučiti nakon što se obave dodatni testovi. Bijela kuća je objavila da je predsjednik George Bush duboko ožalošćen ovom dijagnozom i da će se moliti za zdravlje senatora Kennedya.

Senator Edward Kennedy je vodeće ime najslavnije američke političke obitelji i – nakon više od 40 godina provedenih u Senatu Sjedinjenih Država – još je uvijek jedan od najutjecajnijih pripadnika Demokratske stranke. Posljednji njegov potez koji se pamti je podrška predsjedničkoj kampanji senatora Baracka Obame:

“Znam što Amerika može postići. To sam vidio. To sam proživio. A, s Barackom Obamom, to možemo ponovno učiniti.”

Obamu uspoređuju s bratom senatora Kennedya, bivšim predsjednikom Johnom F. Kennedyem, koji je ubijen u atentatu 1963. godine. Tragedija se ispreplela s političkim aspiracijama obitelji Kennedy. Njegov brat Robert Kennedy bio je ubijen tijekom predizborne kampanje u kojoj je bio predsjednički kandidat 1968. godine.

Edward Kennedy rođen je u Bostonu 1932. godine. Za senatora je izabran 1962. godine i danas je drugi po redu senator s najdužim stažem u Senatu. On je česti kritičar Busheve administracije i vodeći kritičar rata u Iraku. No, ovaj je senator često i prekoračio stranačke granice kako bi promicao svoje ciljeve. Primjerice, usko je surađivao s predsjednikom Bushom na prihvaćanju radikalne reforme zakona o obrazovanju.

Nakon što je radio sa senatorom Kennedyem, predsjednik Bush jednom je prokomentirao kako su njegovo mišljenje o Tedu Kennedyu primili mještani iz Crawforda u Teksasu, gdje on ima svoj ranč:

“Gosti kafića u Crawfordu doživjeli su svojevrstan šok kad sam im rekao da mi se senator Kennedy ustvari sviđa. On je nevjerojatan senator.”

Unatoč svom slavnom političkom pedigreu, senator Kennedy nikada nije ostvario svoj san da postane predsjednikom Sjedinjenih Država. Njegova je politička karijera bila gotovo završila 1969. godine kada je automobilom sletio s mosta na otoku Chappaquiddick u državi Massachussets. Njegova suputnica, Mary Jo Kopechne u toj je nesreći poginula. Prošlo je nekoliko sati prije nego što je senator Kennedy prijavio nesreću policiji, i to je uzrokovalo najdublju pukotinu u Kennedyevom javnom imidžu.

Kasnije se kandidirao za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke 1980. godine, ali je izgubio protiv Jimmya Cartera. Otada Kennedy se posvetio radu u Senatu. Postao je neumornim pobornikom liberalnih ciljeva te, kao takav, omiljena meta republikanaca. 2006. godine časopis Time ga je izabrao kao jednog od ‘deset najboljih američkih senatora.’ Ovaj je časopis zabilježio da je senator Kennedy ‘za svoga života radio na donošenju nevjerojatno velikog broja zakona koji utječu na živote praktički svakog muškarca, žene i djeteta u ovoj zemlji.’

XS
SM
MD
LG