Linkovi

Web stranica tjedna: Wired for Books


Današnja Web stranica tjedna je mjesto gdje se književnost susreće s govornom rječju, gdje autori čitaju svoje knjige i književnici govore o svojem zanatu.

"Ono što nudimo je pregršt audio i video zapisa kao i tekstova i slika koje slave knjige, čitanje, pisce i književnost općenito," kaže David Kurz, tvorac stranice Wired for Books na adresi WiredforBooks.org.

Odabravši za svog domaćina sveučilište Ohio, ovaj sajt okoristio se mnogim književnim događajima održanim u ovoj obrazovnoj ustanovi, uključujući i tonske zapise pisaca koji čitaju svoja djela. Tu je i ogromna zbirka intervjua s književnicima koje je snimio producent Don Swaim za svoju nekadašnju radijsku emisiju. Book Beat, Ritam knjige, bio je dvominutni radio prilog, no originalni, needitirani intervjui traju po pola sata i više.

"Ti su intervjui za cijeli svijet fantastičan izvor informacija o nekima od najvećih američkih pisaca kasnog dvadesetog stoljeća. No, naš websajt sadrži i neke međunarodne pisce. Tu su Toni Morrison, Doris Lessing, John Updike, Norman Mailer, Kurt Vonnegut, Maya Angelou... popisu nema kraja, gotovo 700 intervjua," kaže Kurz.

Dodajmo još Raya Bradburyja, Allena Ginsburga, Williama Styrona i mnoge druge.

Osim razgovora s književnicima i njihovog čitanja vlastitih djela, Wired for Books sadrži i sve veću zbirku tonskih zapisa kazališnih izvedbi velikih književnih djela. "Okupili smo nekoliko lokalnih glumaca i izveli dramsko čitanje Shakespearevog Macbetha. Slijedili su: Alisa u zemlji čuda Lewisa Carrolla, te Božićna pjesma Charlesa Dickensa, a za nekoliko tjedana objavit ćemo i Čarobnjaka iz Oza, L. Franka Bauma," kaže Kurz.

David Kurz dodaje da se na stranici Wired for Books može naći poseban dio namijenjen djeci – Kids’ Corner, ili Dječji kutić. On obiluje popularnim pričama za djecu na francuskom, njemačkom, japanskom i engleskom.

XS
SM
MD
LG