Linkovi

Stručnjaci prognoziraju obnovu rasta američke ekonomije u drugoj polovini ove godine


Prosječna maloprodajna cijena benzina u Sjedinjenim Državama dostigla je jučer rekordan jedan dolar po litri. I dieselu je cijena dostigla rekord: dolar i 19 centi po litri. Vrtoglavo rastuće cijene energije, udružene s problemima u zajmodavnom sektoru i na tržištu nekretninama, potakle su trenutno usporavanje američkog gospodarstva.

Predsjednik Bush kaže da ekonomija prolazi kroz 'teška vremena', te hvali Kongres za napredak na novom zakonu koji bi pomogao problematičnom stambenom tržištu. Gospodin Bush je rekao da bi novi zakon trebao pomoći 'ljudima čija je kreditno stanje u redu da ostanu u svojim domovima'.

Prije jučerašnjeg govora predsjednika Busha, neka nova izvješća navijestila su nastavak rasta američke ekonomije u drugoj polovici ove godine.

Poslovna istraživačka organizacija Conference Bord kaže da njezina prognostička mjerila ukazuju na laganu ekspanziju američkog gospodarstva u slijedećih tri do šest mjeseci.

Odvojeno anketiranje ekonomista predskazuje polagan gospodarski rast u Sjedinjenim Državama u prvoj polovini ove godine, s poboljšanjem rasta u drugih šest mjeseci.

XS
SM
MD
LG