Linkovi

Udisanje zagađenog zraka može dovesti do tromboze


Svi smo mi osjetili težinu sparnog ljetnog dana. I dok su zalasci sunca u te dane prekrasni za oko, disanje je otežano. Rezultat je to malih čestica prašine koje zasićuju zrak. Najnovije istraživanje upućuje na nove rizike koje smog predstavlja za naše zdravlje. Prilog Rose Hoban.

Rezultati nam danas dolaze sa Škole javnog zdravlja sveučilišta Harvard. Studija je pokazala da udisanje ovog zagađenog zraka dovodi do povećane tromboze dubokih vena noge kod jednog broja ljudi. Doktor Joel Schwartz je predvodio ovu studiju. Objašnjava nam kako je važna veličina čestica u zraku:

"Opasnost dolazi od čestica koje su u promjeru 10 mikrona ili manje. Ovo su jako male čestice i upravo zbog toga ne budu zaustavljene u nosu i grlu i odlaze do dubine pluća. I tamo se gomilaju."

Doktor Schwartz i njegove kolege prikupili su i analizirali rezultate zagađenosti zraka iz urbanih područja sjevera Italije i usporedili ih sa zdravstvenim podacima ljudi koji žive u toj regiji. Uspjeli su pokazati da su oni koji žive u jače zagađenim područjima imali 70% veći rizik od tromboze vena. Ovo bolesno stanje vena je opasno jer može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija ili čak i smrti. A problem je sve više globalan.

"Zagađenost zraka je daleko veći problem u zemljama u razvoju jer su koncentracije čestica daleko veće. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da oko 800 tisuća smrtnih slučajeva godišnje se može pripisati zagađenom zraku u ovim područjima," kaže doktor Schwartz.

Za kraj, doktor Schwartz nam kaže da iako je pročišćavanje zraka skup proces, posebno za zemlje u razvoju, upravo one si ne mogu priuštiti da ne pročišćavaju zrak jer su troškovi liječenja bolesti uzrokovanih ovim zagađenim zrakom, još veći. Studija je u cjelini objavljena u časopisu Archives of Internal medicine.

XS
SM
MD
LG