Linkovi

Film tjedna - nova avantura iz Narnije: Prince Caspian


Fantastičan svijet koji je prije više od 50 godina stvorio britanski pisac C.S. Lewis vraća se na velike ekrane u nastavku hita iz 2005., "Kronike iz Narnije: Lav, Vještica i Ormar". Nova avantura iz Narnije naslovljena je "Prince Caspian".

Braća i sestre Pevensie – Lucy, Edmund, Susan i Peter – vraćaju se u magični svijet koji su otkrili u svojoj prvoj avanturi. Narnia je mjesto gdje žive mitska bića poput centaura i grifona … zemlja životinja koje govore i patuljaka ratnika. Za njihovog prvog posjeta Narniji, djeca su njome vladala kao Kraljevi i Kraljice pod vodstvom plemenitog lava Aslana.

Ali, premda je u njihovim životima londonskih đaka prošla samo godina dana, u Narniji su prošla stoljeća i oni nalaze svud oko sebe tragove uništavanja dok su sami stanovnici Narnije u opasnosti od ratničke ljudske rase Telmarina.

U borbi protiv tog brutalnog militarističkog neprijatelja braći i sestrama Pevensie pomaže neočekivani saveznik – naslovni lik Princ Caspian, Telmarin koji, kao i oni, vjeruje da mir treba povratiti i poštivati.

Mlade britanske zvijezde iz prvog filma vraćaju se i u ovom: Georgie Henley kao Lucy, Skander Keynes kao Edmund, Anna Popplewell kao Susan, te William Mosley kao najstariji Peter.

Vratio se i novozelandski redatelj i ko-scenarist Andrew Adamson, koji kaže da je priča morala biti uobličena u skladu s rastom mladih glumaca iz tinejdžera u mlade odrasle ljude: "Ulazeći u taj novi film najviše me plašilo u kojoj mjeri su se oni promijenili. Posebice zato što sam u prvom filmu bio jako zadovoljan s njima. Stalno si misliš da su možda u onoj fazi mladenaštva kad se čisto promijene. No, sva su naša djeca odrasla i sazrijela stvarno dobro, i u fizičkom smislu a i u tome kakvi su kao ljudi. Annu sam prvi puta imao na audiciji kad joj je bilo 13 godina, a sad je studentica književnosti na Oxfordu. Willu je bilo 15 u prvom filmu, a sad mu je 21. Dakle, jako su se promijenili, ali, na moju veliku sreću, ostali su iste ličnosti kakve su bili i ranije."

Novo lice u glumačkoj postavi je britanski kazališni glumac Ben Barnes koji tumači Princa Caspiana. On je, kako kaže, odrastao čitajući bajkovite romane C.S. Lewisa, te mu je iznimno drago da je film vjeran duhu i moralnosti izvornih romana: "Ono što mi se posebno sviđa kod "Pinca Caspiana" je to da ne postoji jedna izdvojena moralna poruka, nego čitav niz dobrih pouka. Postoje trenuci kada Princ griješi, ali saznajemo i o njegovom žaljenju zbog tih grešaka. Postoje trneuci kada mora imati povjerenja u ljude oko sebe i u njihove zamisli i kada nauči kako pristati uz druge. A, na koncu, kao nit se čitavim filmom provlači potreba vjerovanja u nešto što je veće od tebe samoga. Spas na kraju filma dolazi od same prirode. Kada su romani bili napisani, prije 50 godina, njihova je poruka bila daleko više alegorična nego sada. No, i danas postoji vrlo zanimljiva slojevitost moralnih poruka ako ih netko želi vidjeti. Ako ne, onda uvijek može uživati u sjajnim scenama bitaka."

Ustvari, scene bitaka mnogo su intenzivnije i opasnije nego što su bile one prikazane u prvom filmu. Ali, redatelj Adamson vjeruje da "Princ Caspian" prikazuje borbu dobra protiv zla na način s kojim se može nositi i vrlo mlada publika.

U filmu "Kronike iz Narnije: Princ Caspian" pojavljuje se međunarodna glumačka postava: Amerikanac Peter Dinklage glumi Crvenog patuljka Trumpkina, talijanski glumac Sergio Castellitto glumi tiranskog telmarinskog kralja Miraza, dok se Irac Liam Neeson vraća kao glas lava Aslana. Engleski komičar Eddie Izzard, pak, daje glas Reepicheepu, neustrašivom mišu. Kao i u prvom filmu, glazbu je skladao britanski kompozitor Harry Gregson-Williams.

XS
SM
MD
LG