Linkovi

Urušavanje palestinske vlasti na Zapadnoj obali i u Gazi - glavna prepreka mirovnom sporazumu


Američki predsjednik Bush nalazi se na Srednjem istoku u nastojanju da oživi mirovni proces između Izraela i Palestinaca. Međutim, neki analitičari srednjeistočnih prilika kažu da je ovo izuzetno teško vrijeme za postizanje mira i da je vrlo malo vjerojatno da će se neki sporazum postići u doglednoj budućnosti.

Predsjednik Bush na Srednjem je istoku po drugi put ove godine, ovaj put kako bi sudjelovao u proslavama šezdesete obljetnice židovske države i potaknuo nastojanja za najnoviji krug pregovora koji je počeo prošle godine u Annapolisu pokraj Washingtona. "Danas i Izraelci i Palestinci razumiju da je pomoći onom drugom da ostvari svoje aspiracije ključno za ostvarivanje vlastitih aspiracija i da za oboje treba neovisna, demokratska i održiva palestinska država" - rekao je tom prilikom američki predsjednik.

Očekivanja su danas skromnija, međutim američka administracija i dalje očekuje da dvije strane postignu sporazum oko granica palestinske države. No, iako su održani brojni pregovarački sastanci, ne izvješćuje se o puno postignutog napretka. Ghaith al-Omari stručni suradnik pri Zakladi nove Amerike i bivši politički savjetnik palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa sumnja da će takav sporazum biti postignut u bliskoj budućnosti: "Administracija insistira na tome kako se može postići sporazum, međutim, sporazum o okončavanju sukoba do kraja ove godine vrlo je nerealističan."

Nathan Brown je direktor odjela za Srednji istok pri Sveučilištu Georgetown u Washingtonu. On kaže da vidljive prepreke, kao što su one na cestama, izraelska izgradnja zida na Zapadnoj obali i širenje židovskih naselja, sve stoji na putu postizanja napretka u ostvarivanju mira. Međutim, Brown kaže da je najozbiljnija prepreka značajno propadanje palestinske vlasti: "Mislim da ono što se događa na palestinskoj strani jest propast, uistinu katastrofalna propast u palestinskim ustanovama i na neki način u sposobnosti palestinskog čelništva da autoritativno govori u ime Palestinaca i vjerujem kako to nije dobro ni za koga."

Analitičari vjeruju da bi nepostizanje napretka između Izraela i Palestinaca moglo ojačati militantni Hamas koji kontrolira Pojas Gaze. Militanti u Gazi ispaljuju rakete na jug Izraela, a Egipat pokušava posredovati u prekidu vatre s Hamasom.

Palestinski analitičar Ghaith al-Omari očekuje da će izraelska vojska pokrenuti veću vojnu operaciju u Gazi tijekom nadolazećih mjeseci.

Predsjednik Bush želi da pregovarači definiraju buduću palestinsku državu i nada se da bi pri tom i druga teška pitanja – kao što je budućnost Jeruzalema i izbjeglice – mogla biti riješena.

Profesor Brown sa Sveučilišta Georgetown kaže da su Palestinci umorni od procesa koji u posljednja dva desetljeća nije postigao nijedan značajniji rezultat. On dodaje da solucija s dvije države nije samo neostvarena, već ubrzano dolazi do točke kad neće biti ni izvediva. Ghaith al-Omari kaže da ako razgovori propadnu, očekuje izbijanje nasilja i predviđa da će sljedeći američki predsjednik naslijediti kaotičnu situaciju. Administracija predsjednika Busha kaže da su pregovori o definiranju palestinske države neizmjerno teški, ali ne i nemogući.

U međuvremenu nitko ne predviđa postizanje nekog većeg napretka tijekom posjeta američkog predsjednika Srednjem istoku.

XS
SM
MD
LG