Linkovi

SAD: u oslabljenoj ekonomiji neki profitiraju


Kriza u sektoru nekretnina, problemi sa stambenim kreditima i visoke cijene goriva možda štetno djeluju na povjerenje američkih potrošača u ekonomiju, no ovi problemi nemaju isti učinak na svakoga. Naime, neki u oslabljenoj američkoj ekonomiji vide svijetlu stranu. Tijekom teških gospodarskih vremena, specijalnost pojedinih biznisa je preokrenuti gubitke u dobitke.

Prodaja nekretnina je pala, broj ovrha porastao. A uz visoke cijene goriva i hrane, trgovci na malo kažu da potrošači kupuju rjeđe i manje. No, ono što je loše za neke može biti dobro za druge. Primjerice, odvjetničke tvrtke koje se bave ovrhama, vrlo žustro posluju, baš kao i investitori koji vide povoljnu priliku kada burze dionica padaju. Ekonomist David Wyss za takva ulaganja ima ime:

"To je lešinarski novac. Nesretnici koji su u dugovima su ti koji pokušavaju kupiti nekretnine ispod cijene."

Nisu samo odvjetnici i investitori oni koji mogu profitirati za teških vremena. Broj osobnih automobila koji se oduzimaju vlasnicima koji ih nisu u stanju otplatiti u Sjedinjenim se Državama povećao za 15 posto. To znači više novca za Marka Castelluccija iz kompanije TMA Recovery koja se bavi financijskim uslugama:

"Ja sam u istom položaju kao i drugi. Samo sam u drugoj vrsti posla koji mi jamči da živim nešto bolje kada ekonomija zapadne u nevolje."

A kada ekonomija zapadne u nevolje, i zalagaonice profitiraju. Vlasnik jedne od zalagaonica kaže da mu se od prošle godine posao udvostručio. I bračni savjetnici kažu da su vrlo zaposleni. Psihologinja Roalind Dorelen kaže da je novac glavni uzročnik stresa za mnoge američke obitelji. “Žao nam je što je do toga došlo, no kad se ljudi nađu u problemima, dolaze tražiti pomoć,” kaže ova psihologinja. Za loših ekonomskih vremena postoje i iznenađujući pobjednici. U mnogim robnim kućama širom Sjedinjenih Država, prodaja kozmetike je ove godine porasla za deset posto. Jedna od kupaca, Julia Wise, ponudila je za to sljedeće objašnjenje:

"Možda nisam u mogućnosti kupiti cipele ili haljinu koju bih željela, ali kada se našminkam ili stavim ruž na usne, ja se osjećam svježom i novom."

Uložiti u nešto šminke brzo “podigne” neke žene koje kažu da, kad sve ostalo izgleda loše, možete se potruditi da barem dobro izgledate.

XS
SM
MD
LG