Linkovi

Eddie Arnold: 1918.-2008.


Pjevač i skladatelj Eddy Arnold, poznat kao ambasador country glazbe, preminuo je početkom svibnja u Nashvilleu, u dobi od 89 godina. Na vrhuncu svoje više od 60 godina duge karijere Arnold je bio jedan od najuspješnijih izvođača svih vremena, čiji su se albumi prodali u više od 85 milijuna primjeraka.

Premda je poznat ponajviše kao zvijezda country glazbe, Arnold je sebe smatrao univerzalnim izvođačem, dokazujući se i kao vješt pjevač pop balada. Rođen pod imenom Richard Edward Arnold, u blizini mjesta Henderson u državi Tennessee, Arnold je bio sin nadničara, te je morao napustiti školu da bi pomagao na obiteljskoj farmi. Arnold je odrastao uz blues i gorštačku glazbu, a majka ga je učila sviranju gitare i pjevanju. Uskoro je počeo nastupati kao zabavljač na lokalnim plesovima. 1936. godine debitirao je na radiju u Jacksonu u državi Tennesse, nakon čega je nastupao u Memphisu i noćnim klubovima u St. Louisu.

Svoju prvu veliku priliku dobio je 1940. godine, kada je počeo nastupati kao pjevač s Pee Wee Kingom i njegovim sastavom Golden West Cowboys. Tijekom 1941. i 1942. godine, Arnold se pridružio Camel Caravanu Grand Ole Opry-a koji je nastupao po vojnim bazama. Zahvaljujući svojem ruralnom podrijetlu, stekao je nadimak Orač iz Tennessee-a. Godine 1944. potpisao je ugovor s diskografskom kućom RCA Records, a prvi hit, skladbu s jodlanjem pod nazivom Cattle Call, snimio je 1945. godine.

Tijekom godina, Eddy Arnold imao je 91 pjesmu na top deset listi magazina Billboard, dok ih se 28 popelo do prvog mjesta na top listi country glazbe. Nakon što je guitarist Chet Atkins postao predsjednikom country odjela kuće RCA, usmjerio je Arnolda prema kićenim, ispoliranim orkestralnim aranžmanima. Njegov uglađeni stil pjevanja činio se savršenim za takav mekši pristup. Arnold je jednom izjavio da želi da njegova glazba bude prihvatljiva publici poput one Franka Sinatre ili Tony-a Bennetta, te je sebe smatrao umjetnikom koji je pomogao country glazbi proširiti krug publike. Za sebe je Eddie Arnold znao reći:

"Ja sam dečko sa sela koji pjeva sve. Ja sam zabavljač, ne samo pjevač, te kao takav moram pjevati svakakve pjesme. Volim country pjesme, no volim i lijepe popularne pjesme koje nisu country. Neću pjevati nešto samo zato što je to country glazba, već zato što mi se pjesma kao takva sviđa."

1965. godine Eddy Arnold postigao je uspjeh sa skladbom Make The World Go Away, koja se popela visoko i na country i na pop top listi. Godinu dana kasnije primljen je u Kuću slavnih country glazbe, a tijekom 1970-tih postao je prva zvijezda countrya s vlastitom televizijskom emisijom. Dva je puta doveo country glazbu u slavnu newyoršku dvoranu Carnegie Hall, a često je nastupao sa simfonijskim orkestrom. Za te nastupe on je rekao da nisu bili puno drugačiji od nastupa s njegovim uobičajenim sastavom:

"Radim iste stvari kao i inače. Nimalo ne mijenjam svoje pjesme ili izvedbu. Proširili smo aranžmane za simfonijski orkestar, kojem smo dodali moje glazbenike i malo swinga."

Eddy Arnold je imao ponešto uspjeha na top listama tijekom osamdesetih, a karijeru je nastavio tijekom devedesetih, nakon operacije na srcu. 1993. godine diskografska kuća RCA izdala je dvostruki album pod nazivom “Last Of The Love Song Singers,” kompilaciju prijašnjih hitova i novih snimki. Njegov 100. album, “After All This Time,” objavljen je 2005. godine. Sally Arnold s kojom je Eddy bio u braku 66 godina umrla je u ožujku, a dva mjeseca kasnije Eddy Arnold preminuo je u 89. godini života.

XS
SM
MD
LG