Linkovi

Oštećeno zdravlje u pušača prestankom pušenja može se vratiti na nivo nepušača


Kod žena koje prestanu pušiti, smanjuje se rizik od smrti uzrokovane bolestima srca ili tumorima koji su povezani s pušenjem. Rezultati dolaze sa Škole javnog zdravlja s Harvarda, a prikupljeni su na 105 tisuća žena u studiji koja je započela 1976. godine.

Razgovaramo s doktoricom Stacey Kenfield koja je vodeći autor na ovoj studiji. Kaže nam da rezultati pokazuju kako se šteta uzrokovana pušenjem može vratiti na nivo osobe koja nikada nije pušila:

"Ako se pogleda bolest koronarnih arterija, primjerice, treba dvadeset godina da se rizik smanji na nivo rizika nepušača. Za karcinom pluća, rizik će se smanjiti na nivo nepušača za 30 godina."

Doktorica Kenfield ukazuje da smanjenje rizika uistinu nastupa jako brzo. Ne treba čekati 20 ili 30 godina. Pet godina nakon prestanka pušenja, vidljivo je smanjenje rizika od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti za 47% i redukcija umiranja od raka pluća za 21%. Pokazalo se da je pušenje opasnije ako žene započnu u ranoj životnoj dobi.

"Ako otpočnete s pušenjem prije 17. godine života, rizik od umiranja od karcinoma pluća je 21 put veći. Za osobe koje otpočnu nakon 26. godine života – taj isti rizik je samo 9 puta veći," kaže doktorica Kenfield.

Pušenje je vodeći uzrok smrti u Sjedinjenim Državama u kategoriji faktora rizika koji se mogu spriječiti. Očekuje se da će se do 2030. godine broj smrti uzrokovanih pušenjem u Americi popeti na 10 milijuna. Studija je u cjelini objavljena u Journal of the American Medical Association.

XS
SM
MD
LG