Linkovi

Album 'You Are There' - ostvareni san Roberte Gambarini


Karijera jazz pjevačice Roberte Gambarini napredovala je otkada se preselila u Sjedinjene Države iz Torina u Italiji. S albumom dueta koje je snimila s legendarnim klaviristom Hankom Jonesom, Gambarini ima sve veću međunarodnu bazu poklonika.

Roberta Gambarini i Hank Jones prvi put su zajedno nastupili 2001. godine na Jazz Festivalu Lionela Hamptona. Njihovo savršeno glazbeno sparivanje dovelo je do koncertnih turneja diljem svijeta, te na koncu do studija i snimanja albuma koje Gambarini opisuje kao san koji se ostvario.

Kaže da je snimanje albuma s 89-ogodišnjim Jonesom vrhunac njene karijere. Ona jako cijeni takozvani zvuk Hanka Jonesa, za koji kaže taj tako osoban, lijep i dirljiv da te jednostavno tjera na pjevanje. Još kao tinejdžerica, Roberta je počela pjevati po jazz klubovima sjeverne Italije. Školarina za Glazbeni konzervatorij New England odvela ju je u Boston, u državi Massachusetts 1998. godine, nakon čega je ubrzo osvojila treće mjesto na međunarodnom natjecanju jazz pjevača Thelonious Monk. Nakon toga surađivala je s Herbie Hanckockom, Michaelom Breckerom, Jimmy Heathom, Ronom Carterom i Jamesom Moodyem, te s Hankom Jonesom – dobitnikom Jazz Masters nagrade 1989. godine.

Album sadrži obilje poznatih jazz standarda, od skladbi Dukea Ellingtona, Irvinga Berlina, Billy Strayorna, Hoagy Caramichela te Benny Cartera, kojeg Gambarini naziva svojim prijateljem i mentorom tijekom posljednjih godina njegova života.

XS
SM
MD
LG