Linkovi

Spasilačke ekipe pokušavaju doći do potresom najteže pogođenog područja u Kini


Spasilačke ekipe u Kini pokušavaju doći do nepristupačnog područja u pokrajini Sichuan koje je jučer pogodio snažan potres. Broj poginulih već se popeo na preko 10 tisuća.

Kineski premijer Wen Jiabao naložio je spasilačkim ekipama da otvore za promet ceste u najteže pogođenom području u oblasti Wenchuan do danas u podne. Citirajući premijera, državni mediji kažu da su neprohodne ceste, prekid komunikacija i kontinuirana kiša stvorili dodatne prepreke spasilačkim nastojanjima.

Snažan potres koji je jučer pogodio Wenchuan osjetio se i u Pekingu oko tisuću i 500 kilometara na sjeveru, i u Bankoku 3 tisuće i 300 kilometara na jugu. U prvom kontaktu s dužnosnicima u Wenchuanu, partijski čelnik Wan Bing je rekao da se još ne zna gdje se nalazi oko 60 tisuća stanovnika. U razgovoru putem satelitskog telefona, on je zatražio od vlade da zrakoplovima dostavi šatore, hranu, lijekove i zdravstvene djelatnike u neprohodno područje.

Odroni zemlje onemogućili su prolaz cestom za oblast Beichun, spriječivši spasilačke ekipe da dođu u to područje gdje vlasti procjenjuju da je stradalo najmanje pet tisuća ljudi. Inače, ovaj je potres bio snage 7,9 stupnjeva po Richterovoj ljestvici.

XS
SM
MD
LG