Linkovi

Dugoročno korištenje analgetika smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti


Nova studija pokazuje da dugoročno korištenje analgetika može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.

Znanstveni tim Medicinskog fakulteta bostonskog sveučilišta analizirao je podatke ljekarni koje su izdavale lijekove ratnim veteranima. Posebno ih je zanimala veza između ne-steroidnih analgetika i Alzheimerove bolesti. Istraživači su usporedili 50 tisuća veterana koji su oboljeli od ove neurodegenerativne bolesti i 200 tisuća drugih koji nisu oboljeli od iste bolesti. Doktor Steven Vlad jedan je od autora ove studije:

"Pronašli smo smanjenje incidencije ove bolesti za 25% kod pacijenata koji su tijekom 5 godina koristili razne nesteroidne analgetike kao što je ibuprofen. Za one koji su koristili samo ibuprofen, ovo je smanjenje incidencije bilo čak 40%."

On upozorava da iako značajni, rezultati ne ukazuju da treba uzimati ibuprofen kao preventivno sredstvo protiv Alzheimera. Pitamo ga: "A zašto?". Odgovara nam da su razlog nuspojave ovog lijeka:

"Nuspojave koje uključuju čir na želucu, krvarenje iz gastrointestinalnog trakta i problemi sa bubrezima. Rizik od nuspojava je jasan i za sada nije jasno da li potencijalna korist opravdava ovaj rizik."

On se ipak nada da će rezultati potaknuti istraživanja svojstva nesteroidnih analgetika da spriječe nastajanje Alzhemerove bolesti. Rezultate studije možete u cjelini pročitati u stručnom časopisu Neurology.

XS
SM
MD
LG