Linkovi

Državno tajništvo SAD: 'Narod Srbije treba biti ponosan ishodom izbora'


Pred srbijanskim političarima su teški pregovori o sastavljanju vlade, nakon što je objavljeno da je Demokratska stranka predsjednika Borisa Tadića jučer osvojila najviše glasova, na izborima za parlament. Prema neslužbenim rezultatima, demokratski savez osvojio je podršku 39 posto birača, a radikali – 29.

Glasnogovornik američke diplomacije Sean McCormack izjavio je da narod Srbije treba biti ponosan ishodom jučerašnjih izbora te da Sjedinjene Države savjetuju Beogradu da se okrene prema budućnosti i članstvu u Europskoj uniji.

Izbore su pohvalili i promatrači iz Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi. Slovenija koja predsjedava Europskom unijom priopćila je da se nada da će nova vlada imati europsku orijentaciju.

Kako iz Beograda javlja Nebojša Đurić, Petar Kuntic, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, izabran je na nedjeljnim parlamentarnim izborima za zastupnika u republickoj skupštini na pobjednickoj listi “Za europsku Srbiju,” Demokratske stranke Predsjednika Srbije Borisa Tadica.

Tadiceva proeuropska koalicija pobijedila je uvjerljivo u svih 18 izbornih jedinica u Vojvodini gdje je pretežno hrvatsko biracko tijelo. "Pobjedili smo u Somboru, Apatinu, Bacu, Subotici. Ispunjeni su svi uvjeti i ja cu biti narodni zastupnik na listi Demokratske stranke" - kazao je Kuntic u ponedjeljak u razgovoru za Glas Amerike.

Kuntic je bio i jedini zastupnik hrvatske nacionalne manjine na listi Tadiceve Demokratske stranke u prethodnom sazivu skupsstine Srbije.

Unatoc cinjenici da je demokratska koalicija “Za europsku Srbiju” osvojila najveci broj glasova diljem drzzave, Predsjednik Tadic ce imati probleme kako bi sastavio koalicijsku vladu kojoj je potrebna potpora od najmanje 126 zastupnika u parlamentu sa 250 mjesta.

Koalicija Tadicevih demokrata sa 102 zastupnika i Demokratske stranke Srbije premijera u ostavci Vojislava Kostunice sa 30 zastupnika, ima malo izgleda iako bi imala 132 zastupnika za stabilnu vladu. Kostunica jos prije izbora je odbijao koaliciju sa Tadicem zbog neslaganja oko neovisnosti Kosova i pristupanja Europskoj Uniji.

Druga mogucnost je koalicija radikala Vojislava Seselja sa 77 zastupnika, Kostunicinih nacionalista sa 30 zastupnika i socijalista Ivice Dacica sa 20 zastupnika. I treca opcija pored jos nekoliko bi bila koalicija Tadica i Dacica sa manjinama.

Dan poslije izbora, Kostunica i Tomislav Nikolic, zamjenik predsjednika radikala dok je Seselj na sudjenju u Den Haagu, imali su prvu rundu razgovora o buducoj koalicijskoj vlade.

XS
SM
MD
LG