Linkovi

Film tjedna: 'Speed Racer'


Japanska animirana serija koja je bila hit na američkoj televiziji šezdesetih godina prošlog stoljeća konačno je stigla i na velike ekrane kao živopisni i maštoviti igrani film "Speed Racer", scenarista i redatelja Andyja i Larryja Wachovski, poznate braće filmaša koji su svojedobno stvorili i trilogiju "Matrix".

Televizijski crtići iz 1967. mnogim su Amerikancima, uključujući i braću Wachovski, pružili prva saznanja o japanskom 'anime' filmu. Stilom on može podsjećati na šezdesete, ali "Speed Racer" je definitivno film ovog stoljeća sa svojim futurističkim automobilima koji jure uokolo po trkaćoj pisti uz navijanje milijuna koji to gledaju putem televizije diljem svijeta. Mladi Speed Racer je neustrašivi trkač koji slijedi obiteljsku tradiciju da riskantnom vožnjom stiže do pobjede.

Njegovi pothvati privuku pažnju korporacijskog mogula Royaltona, koji pokuša odmamiti Speeda iz okrilja domaće radionice, koju vodi Pops Racer. Hoće li mladac podleći sirenskom zovu novca i slave ili će stati čvrsto uz svoju obitelj?

Holivudski veteran John Goodman je Pops, a mladi Emile Hirsch tumači naslovnu ulogu Speeda Racera. Filmski svijet Speeda Racera braća Wachovski su zamislila kao mješavinu žive akcije i kompjuterski generiranih prikaza i scena.

Dok na ekranu automobili jure gotovo nadzvučnom brzinom, Hirsch kaže da se ustvari nikuda nije micao za čitavo vrijeme snimanja: "Uopće nisam niti sjeo za volan automobila. Čisto ludilo. Cijelo sam vrijeme stajao u ogromnoj hali, zelenih zidova, i pretvarao se zamišljajući čitav fantastični svijet oko mene. To je stvarno bio mentalni izazov."

Susan Sarandon glumi Speedovu majku. Kaže da glumci nisu ni znali kako će stvarno izgledati na ekranu svijet koji su izmislila braća Wachovski: "Čak i kad bi mi rekli, uopće nisam razumjela o čemu govore. Na koncu sam rekla 'Ma nema veze, odglumit ću to; valjda znam kako'. Sve su kompletno izmislili tako da si stvarno morao imati puno povjerenje u njih dvojicu da vjeruješ da znaju što rade premda ti to sam ne shvaćaš. Ali, oni i jesu najbolji, a ja vrlo strastveno dijelim neka od njihovih mišljenja."

Larry i Andy Wachovski uspjeli su ostati nevjerojatno inkognito osobe i nakon što ih je uspjeh "Matrixa", 1999, doveo pred publiku u čitavom svijetu. Oni ne daju intervjue, već svom dugogodišnjem producentu Joelu Silveru ostavljaju da objasni svima koje to zanima njihov stil stvaranja filma.

Silver kaže da je snimanje filma stvarno za sve uključene bilo pitanje 'slijepe vjere u Wachovske', jer oni nikome nisu mogli pokazati kako će stvari izgledati prije nego što su bili dodani svi kompjuterski generirani prikazi.

"U filmu "Matrix Reloaded", postoji scena jurnjave s automobilima u kojoj lik Trinity na motociklu juri u smjeru protivnom od kretanja prometa. To nismo mogli napraviti s pravim automobilima jer, da je itko pogriješio, to bi bio kraj Trinity. Dakle, praktički svi automobili u toj sceni bili su kompjuterski generirani, ali su bili napravljeni da izgledaju fotografski realistički. Prosječni gledatelj ne bi shvatio da gleda u kompjuterski napravljene automobile. U ovom filmu je drugačije: nema potrebe za fotorealizmom, to su automobili iz mašte koji rade stvari koje današnji automobili ne mogu," kaže Silver.

U ostalim ulogama pojavljuju se Matthew Fox kao misteriozni "Racer X", te Christina Ricci kao Speedova djevojka Trixie. Korejska glazbena senzacija Rain glumi suparničkog vozača koji postaje čvrsti saveznik našeg junaka u borbi protiv korporacijskog negativca Royaltona, koga – vrijedi istaknuti: s užitkom! – glumi engleski kazališni veteran Roger Allam.

XS
SM
MD
LG