Linkovi

Nasilno odvođenje djece s ranča u Teksasu - znak vjerske netolerancije?


Djelatnici socijalnih službi i policijskih snaga u Teksasu istražuju poligamističku sektu na čije je sjedište na jednom ranču nedaleko mjesta El Doradao nedavno izvršena racija. Socijalna služba tom je prilikom odvela skoro 500 djece sa ranča “Yearning for Zion” i smjestila ih u odgovarajuće ustanove u Teksasu. Službenici kažu da su uvjereni da su ta djeca bila zlostavljana, fizički i seksualno, no predstavnici organizcija za građanske slobode tvrde da se radi o slučaju vjerske netolerancije.

Ranč u blizini El Dorada pripadao je takozvanoj Fundamentalističkoj crkvi Isusa Krista Svetaca posljednjih dana – sekti koja se prije sedamdesetak godina odvojila od Mormonske crkve. Ova sekta prakticirala je poligamiju, nešto što su mormoni izbacili iz svoje vjerske prakse prije više od sto godina.

Pripadnici sekte, poznate pod skraćenicom FLDS, živjeli su u odvojenoj komuni, sa vrlo malo kontakta sa susjedima. No, vlasti u Teksasu znale su za vođu ove sekte, Warrena Jeffsa, koji se trenutno nalazi u zatvoru u gradu Kingman, u saveznoj državi Arizona, a protiv njega je podiguta optužnica za incest i seksulane odnose sa maloljetnicama. Vlasti su razgovarale sa ženama koje su otišle iz jedne takve sekte u Arizoni, i koje opisuju zlostavljanja koja su tamo doživjele.

No, udruge za građanska prava tvrde da su državni dužnosnici imali vrlo malo dokaza o bilo kakvim nedozovljenim aktivnostima na ranču u Teksasu u trenutku kad su upali na njihov posjed i odveli najveći broj djece u jednoj takvoj raciji u povijesti ove savezne države.

James Harrington, direktor teksaškog ogranka organizacije Civil Rights Project postavlja pitanje pravih motiva vlasti u Teksasu, odnosno jesu li njihovi motivi uistinu bili da se pronađe zlostavljanu djecu, a počinitelje dovede pred lice pravde. Ili je motiv bio razbijanje ove vjerske sekte.

On dodaje da usprkos tvrdnji vlasti da su imali svog agenta unutar ovog ranča, njihov zahtjev za pretres temelji se na navodnom telefonskom pozivu jedne 16-ogodišnje djevojčice s tog ranča, koja je bila prisiljena ući u brak za znatno starijim čovjekom. Vlasti do sada nisu pronašle tu djevojčicu i priznaju da je taj poziv mogao biti i lažan.

Harrington tvrdi da su policija i sudac koji je izdao nalog za pretres ranča bili odlučni u svojoj namjeri da prvo spriječe funkcioniranje ovog ranča, a tek onda traže dokaze da opravdaju pretres:

"Nalog za pretres bio je sramotan, no to ih nije spriječilo da djecu s ovog ranča razmjeste po cijelom Teksasu, i odvoje od njihovih majki. To potiče mnoga pitanja, prvenstveno o legalnosti takvog poteza."

Jim Shields, glavni direktor organizacije za pomoć zlostavljanoj djeci, Justice for Children iz Houstona, vidi ovu situaciju potpuno drugačije. On kaže da čak i u slučaju da je nalog za pretres izdan na osnovu lažnih informacija, ono što socijalna služba za zaštitu djece sada radi potpuno je opravdano:

"Očigledno je ono što su našli unutar tog ranča bilo dovoljno da budu uvjereni u valjanost tih optužbi i odvedu djecu. To i jest razlog zašto socijalnoj službi dajemo tako široke ovlasti. Želimo da oni stanu na stranu djece."

Libertarijanci također dovode u pitanje takvo masovno odvođenje djece s ranča pored El Dorada, no Shields tvrdi da je socijana služba morala odvesti djecu iz te izolirane situacije koja postoji na ranču kako bi dobili informacije o zlostavljanju:

"Oni su vidjeli koji je to nered, i morali su ih razdvojiti. Ne možemo istraživati zločin kada su oni koji su optuženi za zločin i njihove žrtve u istoj prostoriji, pogotovo kad se radi o djeci."

Neke od žena s FLDS ranča razgovarale su posljednjih dana s novinarima, osuđujući odvođenje djece.

Jim Shields, koji je radio sa ženama koje su otišle sa sličnog ranča u Arizoni, kaže da su muškarci prisiljavali te žene da budu poslušne:

"Moramo shvatiti da ove žene ne poznaju nikakav drugi način života. One ništa ne znaju, i u njihovim očima, mi smo oni koji su ludi, mi smo stranci iz vanjskog svijeta, dok su one te koje žive ovim načinom života, i rečeno im je da vjeruju da je njihov način puno bolji nego taj drugi."

Vlasti u Teksasu tvrde da su pronašle dokaze o zlostavljanju, uključujući mnogobrojne slučajeve djece sa slomljenim kostima i drugim tjelesnim ozljedama. Od 53 djevojčice u dobi od 14 do 17 godina koje su odvedene s ovog ranča, 31 djevojčica je trudna.

XS
SM
MD
LG