Linkovi

Vjenčanje Jenne Bush nije prvo predsjedničko vjenčanje koje će se održati izvan Bijele kuće


Jenna Bush, dvadeset-sedmogodišnja kći američkog predsjednika Busha i prve dame Laure Bush vjenčat će se 10. svibnja. U svom prilogu, Susan Logue se osvrće na to kako se ovo vjenčanje može usporediti sa svadbama djece nekih drugih američkih predsjednika.

Prva dama Laura Bush skorašnje vjenčanje svoje kćeri Jenne opisala je kao “mali i intimni” događaj. Toj će svečanosti, koja će se održati na ranču obitelji Bush u Crawfordu, u Teksasu, nazočiti 200 gostiju. Ta činjenica ovo vjenčanje čini znatno drugačijim od onog kćerke predsjednika Richarda Nixona, Tricie, 1971. godine.

Katherine Jellison, povjesničarka sa Sveučilišta Ohio naziva tu ceremoniju terminom koji se koristio u vrijeme njena održavanja: “omanjom državnom paradom.” Profesorica Jellison je autorica knjige To je naš dan: američka ljubavna veza s predsjedničkim vjenčanjima. Ona kaže da je Tricijino vjenčanje, u slikovitom Vrtu ruža Bijele kuće, bilo pravi medijski događaj. Mladenku se moglo vidjeti na naslovnim stranicama novina i časopisa, a ceremonija vjenčanja – koja je uključivala 400 uzvanika – emitirana je uživo diljem Amerike. Taj je događaj predsjednik Nixon iskoristio u svoju korist na političkoj sceni, jer je u to vrijeme provodio svoju kampanju za drugi predsjednički mandat.

"Iz neslavnih Nixonovih magnetofonskih vrpci znamo da su se u Ovalnom uredu Bijele kuće održali razgovori o tome gdje bi bilo najbolje postaviti kamere, iz kojeg bi ugla Nixon najbolje odavao dojam obiteljskog čovjeka i pokazao svoju “toplu i nježnu” stranu," kaže Katherine Jellison.

Budući da se predsjednik Bush neće ponovno kandidirati, u ovom slučaju nema potrebe za takvu vrstu medijske pažnje.

Međutim, povjesničar Doug Wead, autor knjige Djeca svih predsjednika, primjećuje da je vrhovni zapovjednik na vlasti uvijek poštivao privatnost svoje kćeri:

"Predsjednik Bush obje svoje kćeri želi držati podalje od očiju javnosti. Današnji roditelji na predsjedničkom položaju sve više shvaćaju u kojoj je mjeri ta privatnost djeci važna. Stoga svoj posao i obavljaju bolje od prijašnjih predsjednika. U to smo se uvjerili sa Chelsea Clinton, koja je mogla sačuvati svoj privatni život."

Dvadeset i dvije kćerke dosadašnjih američkih predsjednika vjenčale su se za vlasti svojih očeva. Doug Wead kaže da su te svečanosti većinom bile veliki događaji. Kći Teddya Roosevelta, Alice, imala je jedno od najvećih vjenčanja 1906. godine, kada se u Bijeloj kući udavala za tadašnjeg predsjedatelja Zastupničkog doma Kongresa, Nicholasa Longwortha:

"Bijela je kuća bila dupkom puna, delegacije iz cijelog svijeta, divni pokloni. List Washington Post objavio je članak u kojem tvrdi da je, nakon smrti Alice Roosevelt 1980. godine, u arhivima bilo još stotine poklona koje za svog života nije uspjela otvoriti."

Američka javnost i mediji također su se upustili u praćenje ovog vjenčanja. “Alicein vlastiti prikaz vjenčanja pokrio je svaki milimetar tiskovnog prostora Washington Posta. I najveća hit pjesma u zemlji bila je o njoj. Čak je i jedna boja dobila ime po njoj - ‘Alice blue’ – Alice plava,” kaže Doug Wead.

Usporedbe radi, kaže Katherine Jellison, mnogi Amerikanci nisu ni svjesni da se Jenna Bush udaje ovaj mjesec:

"Mnogi Amerikanci to jednostavno nisu registrirali. A mislim da bi eventualna odluka Bushevih da prirede državnu paradu u Bijeloj kući sada bila prijeporna. Usred vrlo uznemirujuće ekonomije i nepopularnog rata, raskošno i skupo vjenčanje u Bijeloj kući moglo bi se smatrati neprimjerenim."

Jenna Bush je izjavila da se odlučila vjenčati u Texasu jer joj je to dom. Ona nije prvo dijete jednog predsjednika koje se odlučilo vjenčati u privatnosti. Nekoliko ih je učinilo isto, uključujući i Jenninu tetu. Dorothy Bush, sestra Georga Busha, vjenčala se 1992. godine u povučenom predsjedničkom odmaralištu u Camp Davidu, kada je na vlasti bio njezin otac - prvi predsjednik Bush, George Herbert.

XS
SM
MD
LG