Linkovi

Michael Murphy - utemeljitelj holističkog centra Esalen


U seriji Američki profili danas vam predstavljamo autora, intelektualca i građana-diplomata Michaela Murphyja, suosnivatelja kalifornijskog Instituta Esalen, alternativnog obrazovnog centra kojeg općenito smatraju začetnikom pokreta zvanog Human Potential Movement.

Michael Murphy je imao usputno poznavanje dijela pacifičke obale zvanog Big Sur jer je njegova obitelj, dok je on još bio dijete, tamo imala posjed s izvorima termalne vode. No, tek 1962., kad je bio u svojim ranim tridesetim godinama, Murphy se vratio na Big Sur. Vratio se bio upravo s dvogodišnjeg boravka u Indiji gdje je bio učenik filozofa Srija Aurobinda. Nadahnut idejama o spajanju istočnjačke i zapadnjačke misli, izradio je plan za pokretanje holističkog centra Esalen.

"Jedna od naših osnovnih ideja bila je obrazovanje čitave osobe, čitave ličnosti. Mene osobno naročito je zanimala uloga tijela u osobnom razvoju zajedno s duhovnim, emocionalnim i intelektualnim razvojem. I privukli smo tim vrijednostima razne ljude," kaže Michael Murphy.

Među prvima su se našli britanski pisac Aldous Huxley, zatim vodeći osnivatelj Gestalt terapije Fritz Perls, pa psiholog Abraham Maslow, teolog Paul Tillich, mitolog Joseph Campbell, te dr. Ida Rolf, koja je razvila novu metodu masaže s ciljem integracije uma i tijela.

"Taj posebno dubok oblik strukturalne integracije, masaže i vježbi za pravilno držanje, mijenja vaše osjećaje, vaš cijeli pogled na svijet, restrukturira vaše tijelo i čini ga fleksibilnijim," pojašnjava gospodin Murphy.

Fleksibilnost, spiritualno-mudrosni odnos prema životu, tim je riječima moguće opisati i takozvani Human Potential Movement, pokret za ljudski potencijal, koji je i počeo u Esalenu. Predsjedatelj Instituta i njegov glavni i izvršni direktor Gordon Wheeler, inače prijatelj Michaela Murphyja i njegov kolega već više od trideset godina, objašnjava da pokret ima mnoge definicije i značenja...

Michaelovo pravilo oduvijek je bilo – Nitko zastavu ne osvaja. Ovdje je kriterij disciplina, istraživanje, ono što hrani razvoj ljudskog potencijala. Ne prihvaćamo i ne priklanjamo se nikakvim "-izmima," odnosno dogmama ili ideologijama.

Komplementarna ili alternativna medicina razvila se upravo zahvaljujući Esalen konferencijama liječnika tradicionalne, konvencionalne zapadne medicine i alternativnih iscjeljitelja koji prakticiraju akupunkturu, Ayurvedu i holističke metode.

Michael Murphy također je zaokupljen transcedentim potencijalima najobičnijih, svakodnevnih ljudskih aktivnosti. Njegova knjiga iz 1972. godine - Golf and the Kingdom, Golf i kraljevstvo, o tom popularnom sportu i spiritualnosti, prodana je u više od milijun primjeraka.

Osim njegovog rada na spiritualno-mudrosnim odnosima, Esalen je odigrao i ulogu na svjetskoj sceni. Potkraj 70-ih godina, počeo ga je zanimati fenomen paranormalnoga, kao što je ekstrasenzorna percepcija, i započeo je niz razmjena sa sovjetskim znanstvenicima i praktičarima telepatije. Gordon Wheeler Murphyju priprisuje zasluge i za neke smjele nove korake poduzete na području građanske diplomacije izmedju Amerikanaca i onih koji su živjeli iza Željezne zavjese:

"U ovom malom mjestu, ovdje, zahvaljujući Michaelovoj inspiraciji, okupili su se astronauti i kozmonauti i kreairali prvi svemirski most između američkih i sovjetskih građana. Putem satelitskih veza mogli su razgovarati jedni s drugima, postavljati teška pitanja."

Danas, s terorizmom kao globalnim problemom, predavači Instituta Esalen promiču radionice iz psihologije neprijateljstva i pomirenja između muslimana, kršćana i Židova. Michael Murphy kaže da su svjetski mir i razumijevanje u središtu njegovog zanimanja. Logičan nastavak, čini se, njegove životne fascinacije veličinom ljudskog potencijala.

XS
SM
MD
LG