Linkovi

Just Us Kids - novi album Jamesa McMurtrya


“Najautenticniji, najstrastveniji kantautor svoje generacije,” kaze pisac Stephen King za Jamesa McMurtryja. S tim se rijecima slaze i vecina glazbenih kriticara jer za McMurtryjev album “Childish Things” receno je, izmedju ostaloga, i da je “album karijere” i “najbolji album godine.” Album je, prosle godine, osvojio nagrade udruge Americana Music. Sad smo dobili i McMurtryjev najnoviji album “Just Us Kids,” njegov deveti solo album, jednako dobar kao i njegov prethodni.....

S albumom Just Us Kids, James McMurtry postize ono sto svaki umjetnik nastoji postici – tjera nas da osjecamo. Nelagodu, bijes...bilo sto. Mnogima ce se dopasti pjesme na ovom albumu, drugima nece, ali James McMurtry, za razliku od drugih glazbenika, ne boji se reci ono sto mu je na umu, ono sto misli i ono sto osjeca.

Primjerice, nije tajna da se protivi ratu u Iraku, a ljute ga i neke stvari na terenu blizem kuci. I dok mnogi drugi glazbenici mozda na isti nacin razmisljaju i isto osjecaju, samo mali broj njih dovoljno je hrabar da o tome pise pjesme koje to izricito i kazuju. Za nedavnog festivala South by Southwest, McMurtry je, u jednom intervjuu, rekao kako vjeruje da to nema veze s hrabroscu nego jednostavno s potrebom da se nesto ucini...

"Nemoguce je izbjeci...Kao zitelj Teksasa, koji obicno za demokrate glasa, moj glas, cini se, ne znaci vise puno. Jedino mjesto gdje mogu izraziti ono sto mislim, to je pjesma. Pred odrzavanje izbora 2004. godine, moja pjesma We Can’t Make It Here Anymore bila je za download besplatna. Privukla je vise paznje negoli bilo koja druga na bilo kojem drugom albumu koji sam snimio u zadnjih deset godina. O tim stvarima treba pisati, progovoriti. No, ovaj moj album nije u cjelosti politicki. Od trinaest skladbi, mislim da su politicke cetiri. Ali trebalo ih je snimiti. Treba svoje misljenje drugima prenijeti, na bilo koji moguci nacin. Mislim da mi, glazbenici, imamo tu odgovornost. No, malo smo preplaseni jer hocemo biti voljeni, popularni. Ja ne mislim da nama treba biti stalo samo do toga, jer ionako se necete svakome dopasti, bez obzira sto skladali, pjevali, snimili. Onda treba priliku iskoristiti i zauzeti neko stajaliste, bez obzira sto mislili i u sto vjerovali, i to onda iznijeti", kaže McMurtry.

Nisu sve na albumu politicke, ali su otvorene i postene i stvarne. Mozda cete se s McMurtryjem u potpunosti sloziti ili mozda znate nekoga tko tocno isto misli. Recimo, u “Ruby and Carlos,” on govori o ljubavi koja nije podnijela kusnju vremena....

McMurtry je album Just Us Kids snimio s bendom koji ga prati na turnejama, ali pozvao je i nekoliko gostiju. "Ian McLagen je tu, na svim klavijaturama. U nekoliko pjesama pridruzio nam se i sjajan trubac Ephraim Owens. Ja sam producent albuma kao uostalom i na prethodna cetiri jer svi drugi su odbijali pa mi je to dojadilo", kaže McMurtry.

S mnogima bi, ipak, priznaje, zelio raditi. Kao s Bobbyjem Fieldom koji je radio albume za Sonnya Landretha, Webba Wildera... Iako je sam bio producent nekoliko svojih novijih albuma priznaje da bi ipak bilo bolje da taj posao moze prepustiti drugima. Sto dalje priprema?

" Nastupat cemo dosta sredinom godine, po klubovima. Sad ih vec punimo, ali to za mene zapravo nije dobro, nisam bas osoba koja bez ljudi ne moze, za mene je to zamka iz koje onda ne mogu pobjeci", kaže McMurtry.

Album Just Us Kids nece razocarati ljubitelje McMurtryja – ima puno gitara, ali one ne oduzimaju od vaznosti teksta. Pjesme su to pune likova tako stvarnih da se ne bi iznenadili kad bi se oni na pozornici nekako i materijalizirali i pogledali vas u oci.

XS
SM
MD
LG