Linkovi

Među 'predatorima slobode tiska' Hu Jintao, Putin, Ahmadinejad i izraelska vojska


Povodom Svjetskog dana slobode tiska, francuska organizacija Reporteri bez granica objavila je svoj godišnji popis onih koje naziva – 'predatorima slobode tiska', odnosno osobama i organizacijama koje izravno napadaju novinare ili drugima naređuju da to čine.

Na popisu su navedene oružane islamističke skupine u Afganistanu, Iraku i Pakistanu, ali su tu i kineski predsjednik Hu Jintao, ruski Vladimir Putin, te iranski Mahmoud Ahmadinejad.

Organizacija Reporteri bez granica kaže da navedeni u načelu nikome ne odgovaraju za svoje napade na slobodu izražavanja.

Na ovogodišnjem popisu predatora deset je novih entiteta. Među njima su oružano krilo Hamasa u Gazi, sigurnosne snage Palestinske Uprave na Zapadnoj obali, te izraelske obrambene snage.

Reporteri bez granica kažu da su palestinske snage progonile novinare za koje su sumnjale da se priklanjaju drugoj strani. Izraelska vojska je uključena – pojasnila je francuska organizacija – nakon pogibije dva novinara koji su izvještavali o izraelskim upadima na palestinske teritorije.

Ujedinjeni narodi su proglasili prvi Svjetski dan slobode tiska 1993. godine.

XS
SM
MD
LG