Linkovi

Državna tajnica Condoleezza Rice u Izraelu i na Zapadnoj obali


Američka državna tajnica Condoleezza Rice kaže da od Izraela traži da ukloni više prepreka i kontrolnih točaka na Zapadnoj obali. Gospođa Rice je jučer stigla u Jeruzalem i sastala se sinoć s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom. Ranije je novinarima izjavila da Izrael mora ukloniti značajne prepreke, a ne samo simboličke barijere, kako bi se poboljšao život Palestinaca na Zapadnoj obali, čija su kretanja jako ograničena čitavim sustavom kontrolnih točaka.

Danas Condoleezza Rice odlazi u Ramallu, na Zapadnoj obali, na razgovore s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, a potom se sastaje s izraelskom ministricom vanjskih poslova i s palestinskim pregovaračima.

Uoči dolaska državne tajnice, vlada Mahmouda Abbasa je u koordinaciji s Izraelom poslala stotine policajaca u Jenin, na Zapadnoj obali – uporište palestinskih militanata – u sklopu kampanje poboljšanja reda i sigurnosti u pripremama za državnost. Neki od policajaca prošli su obuku – koju su financirale Sjedinjene Države - u Jordanu.

Istodobno, međutim, list Washington Post piše da je Izrael blokirao isporuku sigurnosne opreme, koju financira američka vlada, da stigne do palestinskih sigurnosnih ekipa na Zapadnoj obali. Radi se, kako piše washingtonski list, o šljemovima i neprobojnim prslucima kojima su trebali biti opremljeni policajci raspoređeni u Jeninu.

Izrael kaže da je odobrio većinu palestinskih zahtjeva za sigurnosnu opremu, ali da trenutno ne može ustvrditi sudbinu ove pošiljke za Jenin.

XS
SM
MD
LG