Linkovi

Predsjednik Bush traži od Kongresa 770 milijuna dolara za ublažavanje globalne krize hrane


Predsjednik Bush traži od Kongresa 770 milijuna dolara kako bi se ublažila nestašica i sve veće cijene hrane širom svijeta.

Predsjednik Bush kaže da je zatražio od Kongresa da izdvoji više za izvanrednu pomoć u hrani jer je zabrinut sve višim cijenama. "U nekim od najsiromašnijih zemalja svijeta više cijene predstavljaju razliku između redovitog dnevnog obroka i gladovanja".

Sedamsto sedamdeset milijuna dolara dodatne pomoći dolazi povrh 200 milijuna koje je predsjednik već odobrio kao odgovor na sve veću krizu s hranom. Kad se to pribroji već postojećim programima – kaže predsjednik Bush – Sjedinjene Države će u 2008. i 2009. godini izdvojiti pet milijardi dolara za globalnu borbu protiv gladi. Predsjednik Bush također želi da se više izdvoji za programe poljoprivrednog razvoja kako bi se farmerima pomoglo da proizvedu više hrane.

Američki predsjednik traži i da se izmjeni način isporuka hrane tako da se kupuje više od farmera u zemljama u razvoju i da se prekine ciklus gladovanja razvojem lokalne poljoprivrede. Američki predsjednik poziva druge zemlje da ukinu ograničenja na uvoz poljoprivrednih proizvoda i genetski modificiranog usjeva koji je – po njegovim riječima – siguran, otporan na sušu i bolesti i obećaje više hrane za više ljudi.

XS
SM
MD
LG