Linkovi

Umjetnost kao eksplozija zvuka i svjetla


U Los Angelesu, jedan umjetnik privlači veliku pažnju javnosti izlažući svoja djela koja ujedinjuju video, audio i skulpturu.

Video umjetnost – ili, kako ju neki zovu, 'nova medijska umjetnost' – postoji već neko vrijeme. No, djela ovog umjetnika su neobična: on udružuje visoku tehnologiju i elektroničke napravice, stvarajući interaktivna umjetnička djela koja, međutim, baš kao i tradicionalna umjetnička djela, mogu biti izložena u stanu. Matteo – kako se ovaj umjetnik nazvao – upravo je postavio svoju prvu izložbu i s njom izazvao ogromnu pažnju. Kritičari njegova djela opisuju kao eksploziju zvuka i svjetla.

Matteova djela na samom su čelu današnje umjetničke avangarde: ona povezuju i miješaju svjetlost, zvuk i video, koristeći pritom ogledala, optička vlakna, nerđajući čelik, kristale i mnoge druge materijale.

"Otkad se sjećam bio sam fasciniran dizajnom i medijima, televizijom, filmovima … ovo je više-manje fuzija svih tih elemenata. Pokušavam napraviti djelo koje fizički stoji samo za sebe, poput skulpture, ali se, s druge strane, transformira, otkrivajući svoj drugi sloj, koji je video," kaže ovaj umjetnik.

Matteo – koji je također redatelj komercijalnih video i glazbenih snimaka – počinje svoje djelo skiciranjem ideje. Potom s kolegom Davidom Shieldsom – koji stvara high-tech skulpture – prelazi na sastavljanje dijelova. U velikoj mjeri, ta su djela plod zajedničkog rada ove dvojice umjetnika, kaže Shields, i dodaje:

"Od materijala, tu su čelik, staklo, optička vlakna, razni oblici poliuretana, drvo, aluminij … unutar toga smješteni su video projektori, plazma ekrani i razne druge tehnologije koje stvaraju sliku koja potom bude učahurena u sinergiji tehnologije."

Neka od Matteovih djela mogu se u punoj mjeri doživjeti samo uz pomoć slušalica. Štoviše, mijenjanjem diska, ili čipa, to se umjetničko djelo može mijenjati po želji. Neki kritičari kažu da su korisnici tako u mogućnosti komunicirati s umjetninom.

XS
SM
MD
LG