Linkovi

Al-Qaida se pokušava domoći oružja masovnog uništenja, navodi se u godišnjem izvješću Državnog tajništva o globalnom terorizmu


U godišnjem izvješću o globalnom terorizmu Državno tajništvo navodi da se al-Qaida pokušava domoći oružja masovnog uništenja kako bi – citiramo – nanijela maksimalnu štetu bilo kome tko joj stoji na putu.

U izvješću se zaključuje da su al-Qaida i njene suradničke terorističke skupine predstavljale najveću prijetnju Sjedinjenim Državama i saveznicima u prošloj godini. Prema tom izvješću 22 tisuće ljudi poginule su od terorizma 2007. godine od čega 60 posto u Iraku.

Sjedinjene Države tvrde da je teroristička mreža al-Qaida u izoliranim plemenskim područjima Pakistana povratila neke od svojih operativnih kapaciteta kakve je imala prije terorističkih napada na Sjedinjene Države u rujnu 2001. godine.

U istom izvješću stoji da Iran i dalje ostaje najveći aktivni sponzor terorizma te da je direktno uključen u planiranje terorističkih napada na Srednjem istoku. State Department navodi da neki elementi elitne Iranske revolucionarne garde podržavaju skupine koje se koriste terorizmom za ostvarivanje svojih ciljeva. Među tim organizacijama navode se palestinske militantne skupine, zatim Hezbollah u Libanonu, militanti u Iraku, te talibanski borci u Afganistanu.

U dijelu izvješća američkog državnog tajništva koji se odnosi na Republiku Hrvatsku navodi se sljedeće: "Hrvatska vlada je povećala broj vojnika unutar međunarodnih mirovnih snaga u Afganistanu sa 150 na 200, a oni služe u vojnoj policiji, medicinskoj potpori, snagama sigurnosti te kao časnici za vezu u okviru programa obuke. Hrvatska je, isto tako, osigurala i manje civilne i policijske ekipe koje su razmještene unutar pokrajinskog tima za obnovu u Feyzabadu, a koji je pod njemačkim zapovjedništvom. Hrvatska, isto tako, globalnoj sigurnosti doprinosi i nadgledanjem svoje duge kopnene i morske granice nastavljajući s naporima da poboljša sigurnost na granicama kao i kontrolu onoga što izlazi iz zemlje."

Za Bosnu i Hercegovinu se kaže da je ta zemlja i pored nesređene unutarnje situacije i brojnih propusta vlasti, surađivala sa Sjedinjenim Državama i međunarodnom zajednicom u borbi protiv terorizama. No, zbog nesređene unutrašnje situacije, Bosna je i dalje "ranjiva" i potencijalno može biti korištena kao područje odakle bi se izvodile terorističke operacije u Europi. "Disfunkcionalna bosanska vlada i nastojanja vlasti u Republici Srpskoj da podriju državne ustanove isto tako doprinose usporavanju, a ponekad i nazadovanju u naporima da se poboljšaju operativni kapaciteti u borbi protiv terorizma i njegovog financiranja. Ipak, i pored svih ovih manjkavosti bosanske vlasti su, u načelu, bile učinkovite i odgovarale su na američke zahtjeve u borbi protiv terorizma," navodi se u novom godišnjem izvješću State Departmenta o borbi protiv terorizma.

Ističe se da su BiH vlasti provele akciju provjere statusa inozemnih mudžahedinskih boraca i drugih koji su dobili bosansko državljanstvo tijekom rata od 1992. do 1995-te. Tom je prilikom pregledano oko 1200 slučajeva. U 612 slučajeva državljanstvo je oduzeto, jer su bila stečena nezakonito. Među njima su tri pojedinca koja su na popisu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog suradnje s talibanima, Osamom bin Ladenom ili al-Qaidom. Tako je Abu Hamza al-Masri izgubio bosansko državljanstvo u siječnju, a odbijen je i njegov zahtjev za stalnim boravkom. Navode se još neke protu-terorističke akcije BiH vlade, sudjelovanje vojnika iz BiH unutar koalicijskih snaga u Iraku, ali navodi se i primjer organizacije Aktivna islamska omladina koja je proširila ekstremnu i protu-američku retoriku kroz svoj tjednik SAFF i Internet. Tu su organizaciju formirali 1995.godine u Zenici pojedinci koji su bili povezani s brigadom Armije BiH poznatom pod imenom 'Al Mudžahid' koju su, uglavnom, činili strani ekstremisti.

XS
SM
MD
LG