Linkovi

Rekordan broj ovrha u SAD u zadnja tri desetljeća


I dok američko tržište nekretnina i dalje gubi na vrijednosti broj ovrha u Sjedinjenim je Državama dosegao najvišu razinu u posljednjih 30 godina. Za mnoge Amerikance ta kriza predstavlja veliki emocionalni i fiancijski pritisak. Kriza se teško odražava i na žitelje na području Miamija na Floridi.

Dok su proteklih godina cijene rasle, mnogi su žitelji Miamija koristili jeftine zajmove povećanog rizika da bi investirali u nekretnine koje bi potom iznajmljivali. Međutim, kada je tržište nekretnina doživjelo pad mnogima su ostale za otplaćivanje hipoteke s rastućim kamatama, veće od vrijednosti nekretnina kojima je vrijednost pala. Mnogi koji više nisu u stanju plaćati mjesečne rate zajmova sučeljeni su s ovrhom i gubitkom svojih domova.

Stručnjaci za tržište nekretnina očekuju daljni pad vrijednosti nekretnina u Sjedinjenim Državama, a sve je teže dobiti zajam što otežava vlasnicima da se riješe svojih nekretnina.

U Miamiju, useljenica s Jamajke pod imenom Sonya uložila je 40 tisuća dolara u dvije nekretnine u West Palm Beachu dok je tržište bilo u porastu. Nadala se da će s njihovim iznamljivanjem moći financirati svoju mirovinu. Međutim problemi su se počeli gomilati, nije ih uspjela iznajmiti niti pronaći kupca dok je tržište počelo padati. Podigla je hipoteku na kuću u kojoj živi u vrijednosti od 25 tisuća dolara, da bi time otplaćivala kredite na druge dvije nekretnine, međutim nije uspjela spriječiti ovrhu.

“Sad se nalazim pred ovrhom kuće u kojoj živim, povrh dvije dodatne koje sam kupila za iznajmljivanje. Pokušavam naći način da sačuvam kuću u kojoj živim već 14 godina,” kaže Sonya.

U Miamiju neprofitne organizacije pokušavaju pomoći posredujući i organizirajući razgovore između predstavnika banaka i vlasnika nekretnina, kojima također pomažu u snalaženju u kompleksnim zakonima i financijskim procedurama da bi izbjegli ovrhu. Predstavnica jedne takve organizacije Jacquie Madera kaže da su mnoge velike banke spremne pregovarati sa zajmoprimcima da bi im pomogli da sačuvaju svoje domove, no da manje banke u tome zaostaju.

“Umjesto modificiranja zajmova i mijenjanja klizne kamatne stope u fiksnu, oni im daju odgodu plaćanja od tri mjeseca. I što se desi nakon ta tri mjeseca? Opet se nadju u istoj situaciji,” kaže Madera.

Kad sve ostalo propadne, nekretnine završe na sudu za ovrhu. Broj dražbi u okrugu Miami-Dade u posljednjih nekoliko mjeseci u velikom je porastu.

Investitor Julian Dominguez prati sudske ovrhe već više od 20 godina, kaže da je to sve već vidio. On suosjeća s vlasnicima nekretnina kojima prijeti ovrha, no kaže da će se mnogi od njih uspjeti spasiti: “Mediji će javiti, ljudi gube svoje domove, gube svoju imovinu. No umjesto da žive u svojoj kući od sad će živjeti u iznajmljenom domu. Neće završiti na ulici.”

Presjedatelj američke središnje banke Ben Bernanke obećao je da će učiniti sve što može da pomogne američkim vlasnicima nekretnina koji su u pogođeni hipotekarnom krizom. Vlada predsjednika Busha postigla je dogovor s nekim bankama da reprogramiraju zajmove nekih rizičnih zajmoprimaca. Međutim Vlada i Kongres još uvijek nisu uspjeli postići sporazum oko šireg programa kojim bi se kriza umanjila.

XS
SM
MD
LG